Kako je ProPuh povezao visoku kulturu s marginama hrvatskog društva

Autor: Tihomir Dokonal

Upcycling ili kreativna oporaba je proces pretvaranja nusproizvoda, otpadnih materijala, beskorisnih ili neželjenih proizvoda u nove materijale ili proizvode veće kvalitete i veće dodane vrijednosti. RoUm je pak centar za spašavanje odbačenih predmeta koji okuplja ljude koji nastoje prenamijeniti otpad u umjetničke predmete. Jezgru projekta čini tim u kojem su Tamara Puhovski, Jagoda NovakSiniša Musić i Milan Mitrović. Inicijativa okuplja desetak umjetnika i dvadesetak Roma koji surađuju u izradi umjetnina.

Naime, osim ekološkog, projekt ima i društveni aspekt. RoUm se temelji na tradiciji romskih zajednica koje uvijek iznova koriste i recikliraju odbačene predmete te potiče očuvanje tradicionalnih romskih obrta afirmirajući njihove poduzetničke vještine. Treba napomenuti da su Milan i Siniša također Romi. Milan je profesionalni zavarivač i umjetnik iz Slavonskog Broda, a Siniša ekonomist iz Zagreba.

“Spojili smo ovim projektom kulturu visoko razvijenih zemalja – izradu unikatnih artističkih predmeta – s nečim što je dio marginalne sfere društva. S margine na hipsterski centar”, kaže Tamara Puhovski, osnivačica poduzeća za socijalne inovacije ProPuh i idejna začetnica projekta.

“Počelo je prije nešto više od dvije godine. Željeli smo testirali kako možemo s umjetnošću i dizajnom prenamijeniti stvari koje nazivamo otpadom. Osim toga, frustriralo me što se danas mnogi bave ekologijom i otpadom, prenamjena stvari postala je trendi i privlačna, a Roma, koji su u rad s otpadom gurnuti zbog diskriminacije, nema nigdje. Nema ih u online prodaji, socijalnom poduzetništvu, nema ih u startupovima niti u inovacijama. Priča da moraš imati dobru ideju i biti uporan da bi uspio ne vrijedi ako si na marginama društva. Moja ideja je bila da diskriminaciju Roma pretvorimo u njihov socijalni kapital. Tu su se uključili Jagoda te Siniša i Milan”, prisjeća se Tamara.

Iznajmljivanje umjetnina

“Tako smo nastavili paralelno raditi s Romima i razvijati platformu. Kako nismo skladište, osmislili smo projekt iznajmljivanja umjetnina tako da ih sada možete vidjeti u kafićima, restoranima i sličnim prostorima. Ljudi ih vide i kupe. Kada se izložak proda, ponudimo nešto novo. Tako je bilo sa skulpturom Kišni čovjek koja je bila izložena u Kinu Europa“, priča Tamara Puhovski.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: tockanai.hr

🔥3