Srbija: Romima su potrebni predstavnici u svim institucijama

Foto i video: Saša Đorđević
Autor: Milica Milojević Kostić

Iako čine dva posto stanovništva, Romi u Srbiji već skoro desetljeće nemaju svog predstavnika u Parlamentu. Nema ih ni u skupštinama lokalnih zajednica i većih gradova. Kada se prave biračke liste, oni su uvijek na papiru stranke koja pretenduje da ostvari vlast – nažalost na marginama, gde i ostaju nakon što se formira Vlada.

Nacionalni Savet Roma, zdušno se zalaže za Rome, tvrdi potpredsjednik Savjeta Svetislav Jovanović i dodaje da su svi lideri u Savjetu školovani i uspješni, mladi ljudi koji djeluju na lokalu i bore se za narod. Njihova strategija je da surađuju sa najjačima i nastupaju preko vladajuće stranke, dok ne se ne steknu uslovi za formiranje vlastite stranke.

Očekuju da će Srpska napredna stranka dati više mandata Romima – tražiti će dva predstavnika u Parlamentu, predstavnika u Vojvodini, kao i predstavnike u skupštinama gradova i lokalne koordinatore, ističe Jovanović.

“Poslije izbora očekujemo da ćemo napokon imati svoje ljude u Parlamentu”, dodaje Jovanović.

Nasuprot ovom mišljenju o političkoj participaciji Roma, Koordinator Odbora za ljudska prava u NišuDragan Đorđević ističe da je odgovornost političara da pripadnicima ove nacionalne manjine dodijeli liderske pozicije.

“Nitko bolje ne može predstavljati neku zajednicu, nego član zajednice – a za to je potrebno imati afirmativno okruženje, čega prema njegovoj ocjeni, Srbija nema. Romi nemaju svoju političku stranku koja bi mogla ozbiljno da djeluje“, kaže Đorđević.

On se ne oslanja ni na Nacionalni savjet Roma, jer smatra da on proizilazi iz vladajućih struktura i ne komunicira dovoljno sa narodom.  Romima nisu potrebni samo predstavnici u politici, već su im „njihovi  ljudi“ neophodni u svim važnim instutucijama. Nosioci vlasti odavno ne mogu da se pravdaju izgovorima da nemaju adekvatan kadar u romskoj zajednici – jer je obrazovanje upravo područje u kojoj je u posljednjoj dekadi Roma najviše postignuto.

Nevjerovatno je i nedopustivo da nemaju svog predstavnika u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ili Centru za socijalni rad – ustanovama koje su nažalost najvažnije za ovu nacionalnu manjinu, kaže Đorđević.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥0