Srbija: Bez jasnih informacija o napadima na Rome u Leskovcu

Nejasno šta se događalo u leskovačkim romskim naseljima
Foto: arhiva JV
Autor: B. Antić

Dva dana nakon informacije o upadu huligana u leskovačkim romsim naseljima, i dalje je nejasno što se točno dogodilo. Dok Romi tvrde da je bilo organiziranog napada i da su huligani upali sa metalnim šipkama i palicama, iz policije i Tužiteljstva priopčavaju da grupa navijača nije ulazila u naselja. Iz Lige Roma kažu da se incident krije i zato traže smjenu načelnika policije.

Građani leskovačkog romskog naselja Podvorce tvrde da se upad huligana dogodio u subotu, 11. svibnja i prekinuo zabavu njihovog sugrađanina, a Višem javnom tužiteljstvu u Leskovcu da grupa navijača nije ulazila u ovo naselje i da napada nije bilo.

Prema obavještenjima koje smo usmenim putem dobili od PU Leskovac, grupa navijača nije bila u naselju Podvorce, niti u bilo kom drugom romskom naselju u Leskovcu – kažu u Tužiteljstvu.

U policiji i Tužiteljstvu, međutim, potvrđuju da su se u subotu, 11. svibnja dogodila 2 odvojena napada na Rome – na sportskom terenu Osnovne škole “Svetozar Marković” i ispred hotela “Beograd”.

U događajima koji su se odigrali 2-oje osoba se zadobile lakše tjelesne ozljede – kažu u Tužiteljstvu.

Podsjetimo, zbog ovih napada uhapšeno je 7 maljoletnika koji se terete za krivično djelo nasilničkog ponašanja.

Političari osudili napade na Rome

Ministrica Zorana Mihajlović, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, ali i članovi leskovačkog Pokreta slobodnih građana kažu da je svako nasilje nedopustivo, te da nadležni što prije treba da procesiraju nasilnike.

Cvetanović je poručio da su Romi ravnopravni građani Leskovca i čitave Srbije, te da svi imaju pravo da se osjećaju sigurno u svom gradu.

Imam puno povjerenje u rad nadležnih institucija i vjerujem da će slučaj biti riješen u najkraćem roku i da će biti poduzete sve mjere da se napad ne ponovi – poručio je Cvetanović.

Liga Roma traži smjenu načelnika leskovačke policije

Da su ekstremisti upali i zastrašivali Rome u leskovačkim naseljima i da policija nije postupila kako je trebalo, ali da se informacije o napadima kriju, kaže Osman Balić iz Lige Roma, zbog čega traže smjenu načelnika leskovačke policije.

Izazivanje rasne i vjerske netrpeljivosti, kao i otvoreno zastrašivanje najvećeg djela romske nacionalne manjine su sasvim izvjesne posljedice nerada, i u najmanju ruku tolerantnog stava Policijske uprave u Leskovcu prema ovim negativnim pojavama – kaže Balić.

Dodaje i da ovakvo ponašanje predstavlja društvenu opasnost i potcenjivanjeu žrtava terora lokalnih ekstremista.

Izvor: juznevesti.com

🔥1