Danas je dan sjećanja na otpor Roma u zloglasnom logoru Auschwitz-Birkenau

U zlogasnom njemačkom koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau 16.svibnja 1944. godine pobuna romskih zatočenika.

Pobuna zatvorenika dogodila se upravo tamo gdje je najmanje očekivana. Romski narod u koncentracijskom logoru Auschwitz–Birkenau se pobunio i suprotstavio zločincima u pokušaju da sačuvaju svoj i živote svojih sunarodnjaka 16. svibnja, 1944. godine. Kada su logoraši kampa saznali da se planira njihova eliminacija, kako bi se napravilo mjesta za nove zatvorenike, pobunili su se. Njemačke vojnike su dočekali kamenjem, drvenim pločama, žicama. Oružje koje su Romi koristile nije moglo da se mjeri sa njemačkim, ali su i vojnici osjetili posljedice borbe i plan o eliminaciji Roma i Sinta odložili.

Ovo je bio prvi organizirani otpor zatočenika u ovom logoru. Nažalost, logoraši su uspjeli da odlože neizbežno samo na par mjeseci. Njemački SS je u noći između 2. i 3. kolovoza te godine „likvidirao ciganski kamp“ i skoro 2 tisuće i 900 žena, djece, starih i bolesnih Roma i Sinta je tijekom te noći prvo ugušeno u gasnim komorama i potom spaljeno u krematorijumu.

Genocid nad Romima ostao je u sjeni najvećim dijelom zbog vrlo malo sačuvanih povijesnih izvora, arhivskih dokumenata, svjedočenja i foto-materijala. Različitim aktivnostima preživelih, njihovovih porodioca i potomaka tijekom 80-tih godina prošlog stolječa je počelo da se govori u javnom prostoru o zločinama koji su se počinjeni prije početka, tijekom II svjetskog rata, kao i po završetku ovog razdoblja u cilju opravdanja nacističkih poduhvata.

Dan otpora Roma služi kao dokaz da nitko nikada ne može u potpunosti da slomi i potčini čovjeka, bez obzira na to sa kolikim nivoom straha, nasilja i smrti da se suočava.

Izvor: rominfomedia.rs

 

🔥3