BIH: Predstava “Dženo, dženo Romanipe” izaziva smijeh i suze, rušeći predrasude o Romima

Foto: Privatna arhiva
Autor: Dalibor Kraišniković

Kada je u Gračanici prije dvije godine pokrenuta inicijativa modne kreatorke Seade Delićda se jedna nedovoljno involvirana skupina uključi u kazališnu umjetnost, nije bilo teško odrediti da ta skupina bude romska, s obzirom na njihovu brojnost u ovoj općini, ali ujedno i njihovu isključenost u svakodnevnom društvenom životu.

Režiserka Mirela Trepanić – Grbešić, na sebe je preuzela najteži, ali i najkreativniji posao. Ona ističe da u Gračanici, a zasigurno i u cijeloj zemlji, svi znaju da su romska kultura i tradicija raznovrstan spoj običaja, ali ipak, misteriozan i nedovoljno istražen opčoj populaciji, pa i njoj samoj.

– Željela sam da kao građanin ove zemlje istražim ovu temu, ali na jedan sasvim drugačiji način nego što je to do sada rađeno kroz filmove. Otkrivala sam pozitivne stvari o romskoj kulturi i tradiciji, jer je nedovoljno istražena, za razliku od ostalih naroda koji njeguju običaje, umjetnost, folklor, kuhinju, pjesme i sve to prenose s koljena na koljeno – objasnila je Mirela.

Kako bi se dodatno informirala o romskom načinu životu, Mireli je pomogla knjiga američko-urugvajske spisateljice Isabel Fonsece, koja je živjela u romskim zajednicama širom Evrope, istraživala njihov način života i napisala jednu od najprodavanijih knjiga o Romima Bury me standing: The Gypsies and Their Journey.

Na audicijama, odabrani su najzainteresovaniji glumci, amateri, koji su režiserki detaljnije približili običaje, jezik, kulturu, govoreći o onome što su im prenijeli njihove majke, očevi, bake i djedovi. Kao rezultat, stvorena je predstava „Dženo, dženo Romanipe“ (Biće, biće romski narod) koja na licima publike izaziva i smijeh i suze.

– Kroz predstavu, publici smo prikazali doseljavanje Roma, običaje, mitove, legende, božanstva, razna zanimanja kojima se bave. Nastojali smo da tokom predstave što više koristimo romski jezik, što je naročito bilo zanimljivo neromskim glumcima i neromskoj publici da čuju. Jednostavno, poruka koju smo željeli poslati jeste da Rom znači čovjek – poručila je Trepenić – Grbešić.

Predstava ruši predrasude o Romima

Tokom četiri i po mjeseci vježbanja, izvedeno je preko 80 proba, što je rezultiralo predstavom u trajanju od oko 80 minuta. Krajem 2017. godine u Gračanici je premijerno izvedena predstava, a više od 1000 ljudi ju je pogledalo tokom četiri izvođenja predstave samo u ovoj općini iz koje je i potekla sva priča.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥1