Bugarski ministar obrane Krasimir Karakačanov: Za rješavanje problema s Romima potrebna nam je namjerna, ali čvrsta državna politika

Foto: Ministrarstvo Obrane Repubilke Bugarske
Prijevod doradio: Čedo Todorović

Sofija. Da bismo riješili problem s Romima, potrebna nam je namjerna, ali čvrsta državna politika, izjavio je zamjenik premijera i ministar obrane Krasimir Karakačanov u intervjuu za Focus Radio, pozivajući se na napetosti u Gabrovu proteklih dana.

Prema njegovim riječima, u društvu postoji bijes jer su domaći zločini koje čine pripadnici marginaliziranih zajednica svakodnevni život na različitim mjestima u Bugarskoj.

Ministar Karakačanov je istaknuo kako mjere mogu biti samo složene. “Ovaj problem, koji je zapušten 30 godina, ne može se riješiti samo sa policijom. Policija intervenira kada postoji zločin, ali oni ne mogu biti svugdje. U Vijeće ministara sam uveo koncept za rješavanje problema s Romimaa “, rekao je ministar Karakačanov. Prema njegovim riječima, trebalo bi početi s obrazovanjem jer su oni Romi koji stvaraju probleme nepismeni, nesposobni čitati i pisati, nemaju posao ili želju za integracijom i imaju tendenciju da budu agresivni.”

Zatim, tu je sustav socijalnih naknada, koji je doslovno glup u ovom trenutku. Postoji 400.000 radno sposobnih ljudi koji ne žele raditi i smatraju se dugotrajno nezaposlenima. Njima se nude radna mjesta u zavodima za zapošljavanje, ali oni odbijaju posao,i zato što više vole živjeti od socijalnih naknada, lažnih potvrda o invaliditetu i dječjih doplataka “, kazao je ministar, dodajući da bi socijalna naknada trebala biti zaustavljena u slučaju odbijanja ponude za posao.

Prema riječima ministra Karakačanova, veliki dio društva vidi taj problem i podupire te ideje.

Izvor: focus-fen.net

🔥0