Etem Fazli: Kada govorimo o diskriminaciji, često nam bude još teže

Etem Fazli
Foto: Privatna arhiva
Autor: Dalibor Kraišniković

Za Rome u Republici Hrvatskoj, situacija je pretežno slična onoj u susjednim zemljama i hrvatski Romi dijele iste probleme kao njihovi sunarodnici u okruženju. Uzimajući u obzir da je Hrvatska članica EU, nameće se zaključak da pristupanje članstvu Uniji nije donijelo značajne promjene u životu običnih Roma.

Ove navode nam je potvrdio i aktivista Etem Fazli (36) iz Rijeke, predsjednik udruženja „Romska budućnost“. Etem je u nevladinom sektoru od 2012. godine, po zanimanju je inženjer prometa, a jedno vrijeme je radio u osnovnoj školi. Takođe, Etem je i član vladinog Povjerenstva za praćenje Nacionalnog programa za uključivanje Roma, koja se do sada, nije naročito pokazala efikasnom u skladu sa potrebama Roma.

– Kao i većina drugih strategija za Rome i ova u Hrvatskoj je u fokus stavila zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu skrb, te borbu protiv diskriminacije. Osobno, osjetio sam promjene, kada sam 2014. počeo raditi kao asistent u nastavu pri jednoj osnovnoj školi. Kroz javne radove, ostvarena je veća zapošljivost, ali sve je to kratkoročno. U državnom sektoru i dalje gotovo da nema Roma, a mnogi koji su zaposleni, ne deklariraju se kao Romi. Diskriminacija kod zapošljavanja je veoma izražena. Uskoro treba provesti novu strategiju i očekujem da će dati bolje rezultate – istaknuo je Fazli.

Prema Ustavu Republike Hrvatske, Romi su zastupljeni u vijećima romske nacionalne manjine koja djeluju na gradskoj i županijskoj razini, a broj predstavnika zavisi od postotka populacije na određenom području. Na državnom nivou, romska nacionalna manjina ima svog saborskog zastupnika. U Rijeci živi nešto više od 1.000 Roma, dominantno u četiri romska naselja, ali taj broj varira s obzirom na masovni odlazak u inozemstvo. Kako bi se unaprijedio njihov položaj, važno je da Romi sa biračkim pravom izađu na izbore koji će uskoro biti održani za članove vijeća romske nacionalne manjine.

– Još nisam siguran da li ću se kandidirati. Kroz nevladin sektor imam dosta iskustva u radu sa djecom, organizirao sam dosta konferencija za mlade, putovao, sudjelovao na konferencijama u Hrvatskoj i EU, pisao projekte, realizirao kino predstave. Zbog toga mislim da sam prepoznat u romskoj zajednici. Ukoliko se kandidiram, radio bih zaista za zajednicu, a ne svoje ambicije, što je rijetko danas – poručio je naš sagovornik.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥2