Smrdi na fažizam II: Novo izbijanje anti-Romskog nasilja u Italiji

Italija mora birati između vladavine prava i vladavine mafijaša. Nasilje snažne desnice je postavilo opasan presedan na ulicama Torre Maure. Dok je u ovom primjeru neofašistička kuća CasaPound potvrdila da je pobijedila protiov “etničke zamjenu”, krivnja za širi porast anti-Romskog nasilja leži izravno na ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju.

“Ti gadovi moraju izgorjeti” – U utorak, 3. travnja, vrišteća rulja od 300 pripadnika jake desnice, zapalila je kontejnere i servisni centar za popravak automobila kako bi spriječila smještaj 70-ak Roma u lokalnom prihvatilištu u ispražnjenom predgrađu Torre Maura u Rimu. U suočavanju s nasilnim prosvjedima, koje su podržale neofašističke skupine CasaPound, Forza Nuova i Frontal Action, općina je objavila da će skupina Roma, koja prema La Repubblici uključuje 33 djece i 22 žene, biti premještena u drugi grad. “u roku od sedam dana”.

Forza Nuova, koja se proglasila “spremnom za barikadu protiv etničke zamjene”, brzo je iskoristila lokalno nezadovoljstvo zbog nedostatka usluga u tom zapuštenom rimskom okrugu, a policija za nerede bila je prisiljena intervenirati dok je masa blokirala vatrogasce na mjestu događaja. Ranije u poslijepodnevnim satima gomila je oduzimala i gazila sendviče i grickalice namijenjene Romima, vičući: “Oni moraju umrijeti od gladi”.

Ured javnog tužitelja u Rimu upravo je otvorio istražni dosje o sukobima koji su se dogodili jučer uvečer, istražujući optužbe za štetu i prijetnje pogoršane rasnom mržnjom. Gradonačelnik Rima, Virginia Raggi, je osudila nasilje i izričito spomenula CasaPound i Forza Nuova, te je izjavila: “Ne možemo popustiti rasnoj mržnji, ne možemo popustiti onima koji nastavljaju poticati ovu klimu.”

Giuseppe Di Silvestre iz CasaPounda (na slici gore) opisao je odluku općine da preseli Rome kao veliku pobjedu i upozorio je: “Ako se ne budu držali riječi, vratit ćemo se na ulicu zajedno s građanima”. Forza Nuova je najavila otvorenje stalnog garnizona u srijedu od 19 sati dok ne odi i posljednj Rom.

Od čovjeka koji je tweetao “Toliko neprijatelja, toliko časti”, jedno od Benito Mussolinijevih omiljenih izreka kako bi obilježio rođendan pokojnog diktatora, komentar Mattea Salvinija “Ne svakom obliku nasilja” nikoga ne uvjerava. Posebno s obzirom na to da se broj rasno motiviranih napada utrostručio između 2017. i 2018. godine, kada je njegova krajnje desničarska liga postala koalicijski partner u vladi. Nije ni čudo što se neofašističke skupine osjećaju ohrabrenim u ubrzanom usponu Mattea Salvinija da postane najmoćniji političar u Italiji.

Žrtveni jarci su bez oklijevanja postali migranti i Romi, Salvini je na naslovnice stigao 2018. godine, kada je govorio o provođenju „masovnog čišćenja ulicu po ulicu, trgu po trg, susjedstvo po susjedstvo“ i objavio svoju namjeru da provede etnički popis Roma. Na televiziji, Salvini je izjavio: “Neregularni stranci deportirati će se po sporazumima s drugim zemljama, ali talijanske Rome, nažalost, moramo ih držati kod kuće.”

Prije nešto više od mjesec dana talijanska obavještajna agencija upozorila je da bi napadi na migrante i manjine mogli porasti uoči svibanjskih europskih izbora. Izvješće obavještajne agencije navodi da je talijanska krajnja desnica u 2018. okarakterizirana “izraženom vitalnošću” i porastom ksenofobične propagande “usredotočene na suprotstavljanje migracijama”. Upozorila je da postoji “stvarni rizik od povećanja epizoda netolerancije. prema strancima”.

U siječnju, Europski odbor za socijalna prava (ECSR) ponovio je svoju zabrinutost zbog klime rasizma u Italiji, “osobito u pogledu rasističke zavaravajuće propagande protiv Roma i Sinta koja je neizravno dopuštena ili izravno potječe od vlasti”. Salvini otvoreno ohrabruje klimu mržnje, i bez sumnje je njegova “rasistička zavaravajuća propaganda” ohrabrila neofašiste da poduzmu izravne akcije protiv Roma, migranata i drugih manjina. Kao što je Salvinijev prethodnik Umberto Bossi odobrio prije deset godina u svjetlu antiromskih pogroma 2008. godine, “ljudi rade ono što država ne može upravljati”. Kao što smo već naveli, Salvinijevo nepoštivanje vladavine prava, njegov snažan nativizam i rasistička odlučnost da Romi i druge manjine postanu žrtveni jarac smrdi na fašizam. Nemojte pogriješiti Salvini i njegova vrsta znače pravu opasnost za Italiju i Europu. Autoritarna os mobilizira svoje snage preko kontinenta za predstojeće europske izbore, a valuta je rasizam, mržnja i strah.

Autor: Bernard Rorke
Izvor: errc.org
Preveo i doradio: Čedo Todorović

🔥3