We are Roma – Romskom kulturom i jačanjem identiteta protiv diskriminacije

Foto: YouTube/ERIO Press
Autor: Franka de Syo

Europski Romski Informativni Ured (ERIO), međunarodna organizacija za zagovaranje i promicanje političke i javne rasprave o romskim pitanjima, 2018.-u je godinu obilježila u sklopu Europske Godine Kulturne Baštine pokrenuvši kampanju We Are Roma.

Kampanja je nastala u želji za borbom protiv diskriminacije Roma, utemeljenoj na predrasudama i stereotipima o romskim zajednicama. Također, centralni je cilj kampanje u tu borbu ući putem promoviranja romske kulture i identiteta, čiji je utjecaj stoljećima prisutan u Europi i čiji je doprinos europskoj kulturi i raznolikosti neosporiv.

U sklopu We Are Roma kampanje, u suradnji s Europskim gospodarskim i socijalnim odborom i radnim tijelima Europske komisije, 29. lipnja je u Bruxellesu održana konferencija pod naslovom “Promicanje Romske kulture i identiteta kroz participaciju”– “Priznanje Romske kulture i identiteta, način za eliminiranje predrasuda i diskriminacije”.

Konferencija je, kao sastavni dio kampanje, za ciljeve postavila promociju pozitivnih primjera iz romskih zajednica u svrhu destigmatizacije, direktan doprinos romske kulture europskom bogatstvu kulturnih različitosti, jačanje i podršku romskom identitetu s ciljem omogućavanja osjećaja ponosa unutar romskih zajednica te poziv na direktno uključivanje Roma u donošenju odluka i formulaciji politike na lokalnim, nacionalnim, europskim razinama kao i unutar nevladinog sektora. Također, pod okriljem europske godine kulturne baštine, We Are Roma kampanja i konferencija u Bruxellesu ističu i naglašavaju kako su romska kultura i identitet uistinu neodvojive od Europskih.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: phralipen.hr

🔥1