Po prvi puta, internetska stranica srpskog ministarstva također će biti i na romskom jeziku

Foto: E. ČONKIĆ / RAS SRBIJA
Autor: Tanjug

Internetska stranica Ministarstva graditeljstva, prometa i infrastrukture također će biti prevedena i na romski jezik, što je jedinstven potez u Srbiji i regiji, jer će se prvi put na tom jeziku prevesti i mjesto državne institucije na Balkanu, priopćilo je Ministarstvo.

Inicijativu je pokrenula potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica Zorana Mihajlović, koja je ujedno i voditeljica Koordinacijskog tijela za praćenje provedbe Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji.

Mihajlović želi aktivno doprinijeti boljem pristupu informacijama, uslugama i aktivnostima koje pruža Ministarstvo i cijeli tim vlada za učinkovito uključivanje romske zajednice u društvo, te je ovom prigodom pozvala druga ministarstva da barem neke od svojih sadržaja relevantnih za Romsku zajednica i uključivanje u društvo prevedeni su na njihov jezik ”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da srbijanska vlada mnogo radi na integraciji romske zajednice u društvo, a sve mjere koje država provodi u odnosu na bolje uvjete u području zapošljavanja, obrazovanja, zdravlja i stanovanja Roma biti će prevedene na romski jezik.

Osim internetske stranice Ministarstva graditeljstva, prometa i infrastrukture, razvija se višejezična internetska platforma Koordinacijskog tijela za praćenje provedbe Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, tako da će na jednom mjestu postojati baza podataka sa svim relevantnim podacima, strateškim dokumentima i publikacijama vezanim za praćenje realizacije Strategije i Akcijskog plana “, dodaje se u priopćenju.

Izvor: blic.rs

🔥5