Crna Gora: Anita Beriša, prva i jedina Romkinja na magistarskim studijama

Foto: Portal Analitika
Autor: Ivona Drobnjak

Govorili su mi da ne treba da se školujem jer Romkinje ne mogu biti uspješne

Kao mlada shvatila da je obrazovanje ključ za uspjeh: Anita Beriša je svoje rano djetinjstvo provela  u Njemačkoj, a u Crnu Goru se preselila sa sedam godina. Imala je veliki strah od odlaska u školu, zbog toga što nije znala jezik, ali ga je uz podršku učiteljice i velikog truda brzo savladala.

„Imala sam sreću jer je moje odjeljenje bilo zaista najbolje i imala sam najbolju učiteljicu Vesnu Dragićević. Svi su mi zajedno pomogli da naučim jezik. Učiteljica je ponekad dolazila kući kod mene i radila sa mnom kako ne bih zaostajala za svojim prijateljima“, počinje ova djevojka priču za Portal Analitika.

Još kao djevojčica, Anita Beriša je shvatila da je škola jako bitna za dalji napredak u životu. Završila je osnovnu školu „Božidar Vuković Podgoričanin“ sa odličnim uspjehom, nakon koje je upisala srednju medicinsku školu. Već tokom obavljanja stručne medicinske prakse, rastužilo je to što svi tretiraju Rome drugačije, čak i medicinski radnici. Ona se prisjeća jedne situacije.

„Bila sam u osmom razredu osnovne škole kada je trebalo da operiram slijepo crijevo. Na odjeljenju je bilo mjesta samo u sobi pored male Romkinje, djevojčice Kasandre. Sjećam se da je medicinska sestra tada rekla mom tati da jedino ima mjesta u toj sobi, ali da nam ne preporučuje da se smjestim u njoj jer je u sobi Romkinja koja „ima uši i neprijatan miris“. Moj je tata tada rekao da to nije problem, da smo i mi Romi i da ne treba tako da priča o maloj djevojčici. Tada sam još više bila sigurna da ću da upišem medicinu, kako bi se borila da moj narod ne preživljava ovakve stvari, a posebno ne djeca“, kaže ona.

Podrška roditelja jako bitna: Otac joj je uvijek govorio da samo znanjem može da napreduje i tako dao vjetar u leđa za dalje obrazovanje. Shvatila je koliko je bitna njegova podrška kada je vidjela da je jedina Romkinja u školi i jedna od rijetkih koje se obrazuju.

„Tada sam vidjela i da moje vršnjakinje ostaju u začaranom krugu u kojem se podrazumijevalo da mlade stupaju u brak i prekidaju školovanje, te sam odlučila da im dokažem da je moguće izaći iz tih okova a da se  time ne nanosi šteta nikome, već osiguramo bolje sjutra za nas i našu zajednicu“, objašnjava ona.

Kaže da tokom školovanja nikada nije bila diskriminirana zbog toga što je Romkinja, a misli da je to dijelom zbog toga što nije bila tamnoputa kao druga romska djeca.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portalanalitika.me

🔥8