Romkinje za dobrobit zajednice: Borba za pravdu i jednakost su njihov identitet

Ilustracija: ERRC
Autor: Dalibor Kraišniković

U povodu nedavno obilježenog Međunarodnog dana ženaEuropean Roma Rights Centre (ERRC) je objavio listu nekih od najzaslužnijih Romkinja koje su ostvarile pomake i promjene u svojim zemljama tokom 20 godina djelovanja ove liderske romske organizacije u Europi.

Naša raznolikost znanja i dubina iskustva, izvučeni iz naših različitih nacionalnosti i porijekla, u kombinaciji s našom osjetljivošću i predanošću, čine nas jakim i jedinstvenim u stavu da mislimo jednako, činimo pametne poteze i promjene u životu pojedinih Romkinja, koje se dalje nastavljaju boriti za živote mnogih drugih. Nastavljamo se boriti za pravdu i jednakost u pristupu obrazovanja, seksualnim i reproduktivnim pravima, sigurnosti i dostojanstvu u porodilištima, pristupu čistoj vodi i pristojnom stanovanju, navedeno je na web stranici ERRC-a.

“Presretni smo i ponosni što imamo Ethel Brooks kao našu predsjednicu odbora u ERRC-u”, naveli su u ovoj organizaciji.

Ethel Brooks je profesorica na Univerzitetu u Rutgersu i članica delegacije SAD-a u Međunarodnom savezu za sjećanje na holokaust. Kao izjavu, citirala je riječi iz Manifesta.

“Mi smo Europljani. Pokradeni smo, transportirani, izbačeni, protjerani, prisilno sterilizirani, ubijani. Tvrdimo svoju ljudskost, svoju povijest i tražimo svoje mjesto na tlu Europe. Odbijamo vaš kulturni apartheid. Odbijamo vaš kulturni imperijalizam. Odbijamo vaše fantazije o našim patologijama, našoj seksualnosti, našoj glazbi i kulturi. Prestati ćemo pružati slike koje će hraniti tu fantaziju, one koje su vam koristile materijalno i kulturno, ali koje svjedoče o načinima na koje izvlačite i manipulirate – zapravo kradete našu kulturu”, istaknula je.

Veliku zahvalnost, ERRC je izrazio i članici odbora za njenu predanost i trud u pružanju podrške radu ovoj organizaciji. Abigail je zamjenica glavnog financijskog direktora Američkog saveza u pružanju podrške planiranom roditeljstvu i ima bogato iskustvo u javnom zdravstvu, naročito kada je u pitanju borba protiv spolno prenosivih bolesti.

Osmi ožujak je bio prilika i da se prisjetimo Mirjam Karoly, koja je bivša šefica Kontaktne točke za pitanja Roma i Sinta (CPRSI) i doprinijela je dosta u borbi za emancipaciju Roma, naročito u inzistiranju na važnost političkog sudjelovanja.

Glavne političke stranke se ustručavaju istaknuti Rome i Sinte na listama unatoć sve većem broju obrazovanih i kompetentnih mladih, uključujući i žene. Nažalost, socijalne i ekonomske ranjivosti se često iskorištavaju tokom izbornih procesa putem kupovine glasova, pritiscima i prijetnjama”, izjavila je ona.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net/errc.org

🔥3