Kajtazi: Romi u svojim naseljima žive u teškim uvjetima

Foto: screenshot

Prije nekoliko dana prosvjedovali su stanovnici Novog Petruševca, zbog najavljenog preseljenja u njihov ‘kvart’ romskih obitelji iz Novog Jelkovca u Sesvetama i Plinarskog naselja u Trnju. Prošloga tjedna, nakon prijedloga međimurskog župana da se socijalna naknada umjesto u gotovini isplaćuje u bonovima i neslaganja romske zajednice s takvim prijedlogom dogovoren je sastanak predstavnika županije i Roma. Sastali su se, no na žalost, dogovora nije bilo.

O ovim temama razgovaralo se u emisiji „Studio 4“ Veljkom Kajtazijem, zastupnikom nacionalnih manjina i s Matijom Posavcem, međimurskim županom.

Kajtazi je rekao kako u Zagrebu ne postoji klasično romsko naselje, već je to samo nekoliko lokacija, dok u Međimurju postoji 12 romskih naselja. U pojedinim živi i preko 2000 roma.

– Oni tamo žive teško s obzirom da ne postoji nikakva infrastruktura i društveni sadržaji, osim u jednom, rekao je.

Posavec naglašava kako je puno napravljeno za romsku zajednicu u Međimurju.

– Međimurje je najhumanija i najtolerantnija sredina, ističe i dodaje kako su ljudi marljivi, ali žele red, rad i odgovornost, govori Posavec.

– U posljednje vrijeme je stanje sigurnosti malo narušeno pa smo krenuli s nekim konkretnim prijedlozima, a to je uvođenje socijalnih vaučera, naglasio je.

– Dosadašnji model raspodjele zajamčene minimalne naknade se pokazao neučinkovitim. Kada znate da se državni novac ne troši za ono za što je namijenjen, a to su osnovne životne potrebe, onda morate reagirati, rekao je župan.

Izvor: hrt.hr

🔥1