Romi učesnici rata u BiH: U ratu smo dijelili komad kruha, danas niko ne misli na nas

Foto: Općina Novi Grad
Autor: Branka Mrkić-Radević

Bajro Beganović iz Sarajeva u ratu je bio pripadnik Armije BiH. Kao i njegova dva sina. Jedan još uvijek živi u Sarajevu a drugi, Samir, poginuo je 1993. kao pripadnik Armije BiH:

Danas su se građani Sarajeva i njihovi suborci oprostili od Igora Pavlovića, sina Dragana, i Samira Beganovića, sina Bajre – objava je Informativne službe Prvog korpusa na dan njihovog ukopa. Imao je 20 godina:

– Samir Beganović je rođen 5.8.1963. godine u Sarajevu i pripada onoj plejadi hrabrih koji su stali na branik domovine, uvjeren da će na taj način osigurati sretniju budućnost svojoj djeci, a imao ih je dvoje, njihovoj majci, i svoj djeci, svim majkama… I Samir je učesnik u nekoliko značajnih bitaka, od kojih bismo posebno istaknuli onu na Žuči, ali i one kad se branio Igman, kada su te borbe odlučivale o sudbini Sarajeva. Poginuo je 1.12.1993. godine, hrabro kako i dolikuje istinskim braniteljima slobode – stoji u objavi.

Nigdje se u ovim redovima i naslovu, a napisanim prije skoro 26 godina, ne spominje da je Samir Beganović bio Rom. Tada to nije bilo važno. Danas jeste: vidi se iz novinskih naslova i tekstova, u kojima se rijetko propušta prilika etiketiranja i isticanja pripadnosti romskom narodu kada se desi nešto loše.

Bajru je teško pogodila smrt sina. Ni njegov drugi sin nije dobrog zdravlja, priča nam. Sam je nedavno preživio infarkt i teško se snalazi za lijekove. Najčešće mu, nakon što od mirovine plati lijekove i režiju, ne ostane ništa. Za pogibiju djeteta od 20 godina Bajro i njegova supruga primaju po 50 KM mjesečno. Prije rata bio je električar, živio dobro od svog rada, izdržavao obitelj.

Četiri imena na ploči

Ime Samira Beganovića nalazi se na ploči koja je u srpnju 2011. na brdu Mojmilo u Sarajevu, na sastavu ulica Kenana Demirovića i Novopazarska otkrivena u znak sjećanja na poginule Rome pripadnike Armije BiH u periodu od 1992. do 1995.godine:

Korisno je za državu Bosnu i Hercegovinu da govorimo samo istinu, a ona je da su i Romi ginuli u odbrani naše države. Otkrivanjem spomen-ploče mi smo potvrdili da je naše trajno opredjeljenje multietnička, multikonfesionalna, multikulturalna država, jer samo kao takva ona na europskom putu ima dobru šansu – rekao je prilikom otkrivanja tadašnji kantonalni ministar za boračka pitanja Nedžad Ajnadžić. Inicijatori su bili Udruženje Roma “Naša budućnost”, čiji je osnivač Bajro Beganović, i Udruženje 101. brigada. Imena Roma (samo četiri) upisana su po prijedlozima udruženja nositelja prijedloga. Koštala je tri hiljade KM.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥10