Stanovnici Petruševca prosvjedovali protiv dolaska Roma u njihovo naselje

Foto: Screenshot/Youtube
Autor: HINA/Zagreb.info

Stanovnici zagrebačkog naselja Petruševac su 02 ožujka izašli na ulice mirno prosvjedovati zbog doseljavanja Roma u njihovo susjedstvo.

Naime, stanovnici Petruševca na prosvjedu su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog useljavanja 30-ak romskih obitelji iz Novog Jelkovca i Plinarskog naselja u zgradu u njihovom susjedstvu koju je Grad Zagreb kupio za Rome.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo “Uzmi ih sebi”, “Kume šaraj malo, ne samo u Petruševac”, “Ne stvarajte ‘geto’ u našem naselju” i “Gradonačelniče, mi nismo u vašem gradu, vi ste samo naš privremeni gradonačelnik”.

Uoči organiziranja mirnog okupljanja požalili su se da nijedna razina vlasti nije na adekvatan način izvijestila niti iskomunicirala o posljedicama koje ova odluka ima na stanovnike.

“Uplašeni smo od neželjenih posljedica poput nedavnih događaja u Vukomercu, kao i problema u odvijanju nastave u OŠ Žitnjak nakon povećanja broja učenika koji se teško prilagođavaju školskom programu. Projektom Radničke ceste, Petruševec je ostao bez ambulante, mališani školu dijele s Resničanima, a naselju nedostaje dodatnih sadržaja. Vijeće Mjesnog odbora i Vijeće Gradske četvrti više su puta predložili poslovno stambenu namjenu za objekt s građanima prihvatljivim sadržajima, ali Grad je imao drugačije planove”, kazali su građani.

Izvor: zagreb.info

🔥1