Knjižnica Romafuturismo seli u grad Most u sjevernoj Češkoj s novim nazivom: Knjižnica Josefa Serineka

Ladislava Gažiová, inicijatorica višejezične knjižnice o Romima i romskih autora, projekt koji je prvi put nazvan “Romafuturismo”, sudjeluje na 12-satnom maratonskom čitanju kako bi lansirala svoju prvu lokaciju u Pragu 1. veljače 2018.
Foto: Facebook stranica Romafuturismo
Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

Nakon godinu dana rada, višejezična knjižnica o Romima i romskim autorima, pod nazivom Romafuturismo, se seli u u novi prostor. Zbirka napušta Prag i seli se u stambenom naselju u gradu Most, koji je uglavnom dom za članove romske zajednice, piše češki Romski portal romea.cz.

Knjižnica je također promijenila ime. Nakon dogovora sa stanovnicima Chanova, knjižnica će se sada zvati knjižnica Josefa Serineka, a referenca je na povijesni lik antinacističkog borca.

Svečano otvorenje knjižnice održat će se na novoj adresi u subotu, 2. ožujka. “Knjige koje imamo ovdje su rijetke, i zbog toga će čitatelji u Chanovu sada imati priliku pristupiti romskim autorima i knjigama koje opisuju romsku povijest”, izjavila je osnivačica knjižnice Ladislava Gažiova.

Osnivač je rekao da već postoji interes za objekt u gradu Mostu, a neki lokalni čitatelji postavljaju zahtjeve za knjigama prije nego se službeno otvori. Prema onima koji vode knjižnicu, knjižnica je od početka bila mjesto za rasprave i sastanke na kojima su glavni akteri trebali biti uglavnom Romi.

Romafuturismo je izvorno bio smješten u prostorima galerije Tranzitdisplay u praškom susjedstvu Nové Město. Upravitelji zbirke izjavili su da je činjenica da je knjižnica smještena u umjetničkoj ustanovi velika prepreka za pristupanje romske zajednice.

“Dugo smo razmišljali o približavanju knjižnice romskoj zajednici i sada smo to uspjeli. Razmotrit ćemo što knjižnica pridonijeti zajednici i oblikovati čemo je zajedno s ljudima iz Chanova”, kazao je Gažiova za češku televiziju.

“Takva povezanost bila glavni cilj knjižnice i čini se da to konačno ispunjavamo”, rekao je osnivač. Organizatori žele održati aktivnosti za djecu i mlade, kao i redovita čitanja u knjižnici.

U program će biti uključene i debate i predavanja za odrasle. Na otvaranju u Mostu biti će predstavljena romska autorica Iveta Kokyova, čije će čitanje biti popraćeno projekcijom animiranih romskih bajki u studiju Kecskemét Film iz Budimpešte.

Osnivači knjižnice žele podići svijest o romskim autorima i sakupljati djela koja su uglavnom europski romski autori. Trenutno knjižnica ima oko 300 naslova.

Sama po sebi bila je u središtu pozornosti otkad je Češka televizija pokrenula kontroverznu seriju komedija (“Most!”) Koja je tamo postavljena početkom godine i koja je prekršila zapise za ocjene od ponedjeljka do večeri. Grad su ranije ovog tjedna posjetili vladini dužnosnici i zakonodavci, čiji je obilazak Chanova uživo emitirana na internetu od strane ROMEA TV-a.

🔥1