BIH: Samo 1,5 posto romske djece redovno pohađa vrtić

Foto: Asocijacija LEDA
Autor: Branka Mrkić-Radević

Bosna i Hercegovina ima najnižu stopu uključenosti djece u obrazovanje prije osnovne škole u Europi: tek nešto više od 13 posto djece ima pristup predškolskom obrazovanju. Prema UNICEF-ovim podacima stopa uključenosti romske djece daleko je niža: samo 1,5 posto.

Suvremena znanstvena istraživanja pokazuju da je predškolsko obrazovanje izuzetno važno u obrazovnom procesu. Upravo je predškolski odgoj način na koji se mogu umanjiti početne razlike u predznanjima i osnovnim vještinama neophodnim za početak osnovnog obrazovanja.

Upravo zbog važnosti ali, nažalost, i nedostupnosti predškolskog obrazovanja za romsku djecu u BiH, međunarodne i domaće organizacije provode projekte kojima se nastoji svakom djetetu pružiti jednaka šansa u ovoj oblasti.

Caritas Švicarske sa partnerskim organizacijama realizira trogodišnji projekt “Predškolsko obrazovanje za svu djecu – PEACH” u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu. U Sarajevskom kantonu projekt se provodi sa Udruženjem Društvo ujedinjenih građanskih akcija DUGA u suradnji sa JU Djeca Sarajeva. U Ze-do partner Caritasa je Asocijacija za razvoj LEDA, uz suradnju sa JU za predškolski odgoj i obrazovanje u Zenici, Zavidovićima i Kaknju.

Pristup predškolskom obrazovanju

Cilj projekta je kvalitetnim predškolskim odgojem i obrazovanjem omogućiti jednak početak za svu djecu po polasku u osnovnu školu i postaviti čvrste temelje za nastavak njihovog školovanja.

Daniela Božinović, koordinatorica projekta, kaže za Udar da je projektna ideja nastala na osnovu iskustva dugogodišnjeg rada u području socijalne inkluzije i projekta uključivanja djece Roma u sustav osnovnog i srednjeg obrazovanja:

– Obavezni predškolski program u KS koji je besplatan djeca pohađaju jednu godinu prije polaska u školu u trajanju od 150 sati (dva sata tjednoo). S obzirom da djeca u BiH provode izuzetno mali broj sati u strukturiranom programu, očekivano je da će pokazati niže akademske rezultate u školi, teže se prilagođavati očekivanjima školske sredine i socijalnim interakcijama i u većem su riziku od razvoja različitih poremećaja u socioemocionalnom funkcioniranju u školskom okruženju.

Ranjive i marginalizirane grupe stanovništva u BiH imaju još manje mogućnosti da ostvare napredak u društvu i poboljšaju socio-ekonomske uvjete u kojima žive, pojašnjava Daniela Božinović:

Nažalost, poboljšanje uvjeta za ostvarenje jednakih mogućnosti pristupa sve djece u sustav obrazovanja i socijalna inkluzija nisu prioritet nositeljima vlasti.

U fokusu su djeca predškolskog uzrasta na temelju već prepoznate važnosti ranog rasta i razvoja djece za uspješnu edukaciju i razvoj osobnosti općenito. Projektnim aktivnostima u razdoblju od 2018. do 2021. planirano je uključiti najmanje 300 djece uzrasta od četiri do šest godina iz ranjivih obitelji u predškolske programe JU Djeca Sarajeva, dok je u Ze-do kantonu već sada oko 60 djece uključeno u cjeloviti predškolski program u Zenici, Kaknju i Zavidovićima.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥1