Komemoracija/e glavna tema 4. sjednice Savjeta Javne ustanove Spomen područja Jasenovac

Foto: Phralipen
Autor: Phralipen

U utorak, 12. veljače 2019. godine, održala se 4. sjednica Savjeta Javne ustanove Spomen područja Jasenovac.

U prvoj točki dnevnog reda raspravljalo se o verifikaciji zapisnika s prošle sjednice. Ista je većinom glasova prihvaćena dok je Veljko Kajtazi bio suzdržan kod glasovanja obzirom da se nije složio oko dijela zapisnika u kojem su pojedini članovi Savjeta izrazili rezerviranost prema gradnji posebnog muzeja za Rome u Uštici.

Franjo Habulin izrazio je zabrinutost zbog društvene klime i fašizacije društva koja uzima maha u posljednjih nekoliko mjeseci te izostanka reakcije vlasti. Kao probleme navodi i promocije revizionističkih knjiga, pitanje programa nastave povijesti, a do sada nisu riješena ni pitanja ulica u gradovima nazvanih po ustaškim dužnosnicima te pitanje ploče na kojoj se nalazi pozdrav “Za dom spremni”. Boji se da će situacija s komemoracijom biti ista kao prošlih godina kada je Jasenovac bio bez zajedničke komemoracije.

Uz to, Habulin predlaže da se komemoracija održi tjedan dana prije 22. travnja zbog gustog rasporeda u svinju, ali i poklapanja datuma komemoracije s vjerskim praznicima (Uskrs po gregorijalnskom i julijanskom kalendaru, Pesah po židovskom).

Aneta Vladimirov rekla je da konzultacije sa srpskim predstavnicima u vezi prisustvovanja službenoj komemoraciji još traju, ali da ove godine ima još manje argumenata za prisustvovanje istoj jer je u društvu i dalje prisutno ustašofilstvo, a s govora mržnje prešlo se na djela. Kao primjer navodi nedavni događaj u Splitu gdje su napadnuti vaterpolisti iz Srbije. Nevio Šetić je apelirao je da se pronađe rješenje u kontekstu civilizacijskog dijaloga. Protivi se prenošenju mržnje na nove generacije i upotrebi Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe.

Sanja Zoričić Tabaković je napomenula da je komemoracija u Jasenovcu jedan od najvažnijih dana za židovsku zajednicu, s obzirom da je u logoru ubijeno više od 13 000 Židova.

“Kao mala zajednica nemamo mogućnosti ukazati na ono što se događa osim nesudjelovanjem na zajedničkoj komemoraciji.”

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: phralipen.hr

🔥0