Bugarski zamjenik premijera predlaže besplatne pobačaje za Romkinje kako bi kontrolirali stopu nataliteta

Bugarska Romkinja drži sina dok razgovara s medijima ispred svoje kuće u gradu Nikolaevo, oko 280 km istočno od Sofije, Bugarska, 24. listopada 2013.
Foto: Reuters
Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

Bugarski potpredsjednik vlade i ministar obrane Krasimir Karakačanov je predstavio kontroverzni plan za integraciju romske manjine u bugarsko društvo, navodi Daily Sabah.

Nacrtom “Koncepta za integraciju nesocijaliziranog ciganskog (romskog) etničkog podrijetla predviđene su različite obavezne prakse za Rome, uključujući prisilni socijalni rad za osobe starije od 16 godina.

Oni koji ne mogu platiti taksu za čišćenje ulica moraju očistiti područja koja sami zauzimaju, prema zakonu.

Kako bi kontrolirali stopu nataliteta među Romima, Karakačanov predlaže program abortusa koji bi omogućio besplatne pobačaje za žene s više od troje djece.

Zakonom se predlaže da se “neobrazovani i nezaposleni” Romi šalju u “centre za obuku”.

Zakon također predlaže smanjenje socijalne pomoći ako Romi odbijaju raditi ili šalju djecu u školu, rušeći neovlaštene romske kuće i stvarajući dobrovoljne sigurnosne jedinice u područjima naseljenim Romima.

“Ako bi Karakačanov pogledao ustav, vidio bi da svi imamo jednaka prava”, kazao je zastupnik Jeihan Ibryaimov iz stranke Pokret za prava i slobode (DPS), kritizirajući taj plan. Ibryaimov, koji potječe iz turske manjine u zemlji, također je taj prijedlog nazvao “nehumanim”.

Karakačanov je čelnik Bugarskog nacionalnog pokreta (VMRO) i jedan od trojice čelnika nacionalističkog bloka United Patriots koji su ušli u koaliciju s vladajućim Građanima za europski razvoj Bugarske (GERB) premijera Boyka Borisova.

Prema popisu stanovništva Bugarske iz 2011. godine, u Bugarskoj ima 325.343 Roma, ili 4,4% od 7 milijuna stanovnika. Međutim, CIA Factbook navodi da je romska populacija obično podcijenjena u službenim statistikama i može predstavljati 9-11 posto bugarskog stanovništva.

🔥2