BIH: Romi u 2018 godini najviše medijski diskriminirani

Sasvim je izvjesno da će Bosna i Hercegovina probleme iz 2018. prenijeti i u godinu koja je tek na početku. Ne može se govoriti o iznenađujućem fenomenu, već o ustaljenoj praksi zemlje koja konstantno diskriminra svoje građane i građanke. Romima i Romkinjama u BiH, ni ova 2018. nije bila naročito blagonaklona.

U obruč anticiganizma, Romi i Romkinje su odavno uvučeni, bilo da se radi o obrazovanju, zapošljavanju ili zdravstvenoj zaštiti. Kršenje ljudskih prava u ovim sferama satkano je od niza problema sa kojima su se Romi i Romkinje susretali. Trenutno stanje ne obećava drastične pomake, no i svaki mali je iznimno važan.

U sveopčoj zbrci oko izbora, oni su pasivno (jer drugačije i ne mogu) posmatrali prepucavanja zvaničnika konstitutivnih naroda, naviknuti da se njihova imena ne mogu naći na listama kandidata za neke od ključnih pozicija u državi. Inicijative o uvođenju romskog jezika u pojedine škole i fakultete, tiho su iščezle i odgođene do daljnjeg. Efikasnost i dugoročna održivost programa zapošljavanja osoba romske nacionalnosti, kao i do sada, pod znakom je pitanja.

Kusturizacija medija

Kao jedan od izraženih diskriminacijkih trendova prema Romima i Romkinjama je medijsko izvještavanje o njima. Mediji su važna karika u društvu, idealna sredstva za manipulaciju ljudi i pristrasno izvještavanje, koji kao takvi u velikoj mjeri utiču na formiranje stavova o određenoj situaciji. U Analizi izvještavanja medija o romskoj problematici, koja je pratila medijske sadržaje Klixa, Dnevnog avaza i centralnih dnevnika na tri javna RTV servisa u BiH, objavljenoj na Udaru u lipnju, konstatirano je da su Romi potpuno sporedna tema. Pored toga što su sporedna tema, o Romima se često izvještava šturo, stereotipno i netočno.

Mediji su takođe skloni prenošenju uvredljivih izjava, poput one italijanskog premijera Mattea Salvinia da „više rade, a manje kradu“. U izvještavanju o Romima, mediji često posežu za senzacionalizmom, obično još u samom naslovu.

Tako je u naselju Banlozi kod Zenice počekom studenoga, manja grupa nasilnika napala policajce tokom intervencije. Umjesto riječi nasilnici ili npr. siledžije, mediji su u naslovima upotrijebili drugu riječ, Romi, s ciljem da čitatelji u startu steknu dojam o krivcima i vjerovatno pomisle da se od tog naroda ništa drugo nije moglo ni očekivati.

Analiza izvještavanja medija o romskoj problematici, ali i druga istraživanja najčitanijih medija u BiH, pokazala su da se o Romima intenzivnije izvještava tokom praznika, najviše tokom Đurđevdana. Posebno je porazna činjenica da javni RTV servisi, koji uostalom imaju zakonsku obavezu da izvještavaju o manjinama i u programe uvrste sadržaje na njihovim jezicima, nisu posvetili dovoljnu pažnju, ni Romima, ni ostalim manjinskim zajednicama.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥4