Srbija: U Leskovcu izvedena predstava #MUDARDE-Život, ljubav i smrt Roma

Foto: JUGPRESS
Autor: JUGPRESS

Na sceni Narodnog kazališta u Leskovcu  izvedena je predstava  #MUDARDE , romska kazališna drama, koju su izveli mladi ljudi, osnovci, srednjoškolci i studenti. „Oni su prikazali romsku kulturu i tradiciju građana Leskovca Roma“ kaže Zoran Saitović iz organizacije Romska obnova suradnja i alternativa – ROSA koja je i organizirala ovu predstavu.

„Kroz dramu je provučeno sve ono što se dešavalo 11. prosinca 1941. kada su streljani nedužni prije svega građani Leskovca, a zatim možemo da kažemo da su to bili Romi, Srbi i Židovji. Na ideju za ovu predstavu smo došli još prošle godine, ali, na žalost, nismo uspeli da je realiziramo. Tokom ove godine smo scenarista predstave Goran Saitović i ja ipak uspjeli da sve ovo privedemo kraju. Pomogli su nam institucije Grada Leskovca, LKC i Centar za stručno usavršavanje,“ dodao je Saitović’.

Saitović za uspjeh smatra i to što su uspjeli da animiraju mlade Rome da se kulturom bave i na ovaj način.

„U predstavi Romi govore romski, Srbi srpski, Nijemci njemački, svako govori svoj jezik. Svi koji učestvuju su amateri, ali imamo neke studente koji su učestvovali u profesionalnim filmovima i kazališnim komadima. Svi su Leskovčani, osim jednog studenta iz Bele Palanke koji studira u Leskovcu.“

Scenarista Goran Saitović kaže da je nekoliko likova zaista postojalo, ali su ostali izmišljeni.

„Riječ je o ljubavnoj drami koja počinje, i na žalost, završava se početkom prosinca. Svi planovi Roma se ruše 11. prosinca, ali mislim da je najbolje da se odgleda predstava i nakon toga donese ocjena o njoj. Bilo je zadovoljstvo spremati je sve ovo vrijeme.“

Okupatori (Nijemci i Bugari) streljali su tada  310 građana Leskovaca, od toga 293 Roma, 11 Srba i šest Židova. U predstavi se o ovim događajima govori kroz suvremenu formu, koreografiju i kostime. Iako pozvani predstavi nije prisustvovao nitko od predstavnika lokalne vlasti.

Izvor: jugpress.com

🔥0