Bijes “Ciganskog kralja”

Foto: Youtube/screenshot
Autor: Ivana Perić

Bivši svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji Tyson Fury, koji je krajem 2015. na opće iznenađenje svladao tada neprikosnovenog Vladimira Klička, 1. prosinca održao je svoj povratnički meč, boksajući protiv svjetskog prvaka po WBC verziji Amerikanca Deontayja Wildera. Zbog pozitivnog dopinškog testa Fury je bio suspendiran i u ring se vratio nakon dvije i pol godine pauze.

Povratnički meč s Wilderom bio je donekle kontroverzan. Uzbudljiva borba za WBC prvaka na kraju je završila neriješenim rezultatom. Iako je Fury dominirao borbom, suci se nakon 12 rundi nisu mogli odlučiti za pobjednika. ”Bili smo na protivničkom terenu, dva puta me rušio, ali još uvijek sam uvjeren da sam dobio tu borbu. Bio sam totalni profesionalac… ‘Ciganski kralj’ se vratio’ “, poručio je Fury u ringu nakon borbe, dodavši kako će uskoro svakako uslijediti još jedna borba s Wilderom.

Tyson Fury u mnogočemu je zanimljiv lik, i još jedan primjer posebne gravitacijske moći boksa u marginaliziranim zajednicama. Rođen je u Manchesteru, a njegov otac John Fury (sam vrsan boksač pod nadimkom ‘Ciganin’, prvak u boksanju ‘golim rukama’) nazvao ga je prema Mikeu Tysonu, velikom američkom boksaču.

Obitelj Tysona Furija spada u irske nomade ili irske putnike (tzv. ‘Irish travellers’), koji čine zasebnu etničku grupu čiji pripadnici svoje korijene vuku iz Irske, ali žive i u Engleskoj i SAD-u, gdje su mnogi otišli za vrijeme perioda velike gladi. Brojni Furijevi rođaci su također boksači, a jedan od njih je i boksač Andy Lee, koji je 2014. godine osvojio WBO pojas i tako postao prvi pripadnik irskih nomada koji je osvojio prestižni naslov.

Radi se o grupi koja je siromašnija od ostatka stanovništva, uglavnom preživljavaju od skupljanja željeza, uzgajaju pse i konje. Zdravlje im je znatno lošije od ostatka populacije, a čak polovica ih ne doživi više od 40 godina života.

Stalni nomadizam obilježio je njihove živote u posljednjim stoljećima, živjeli su kao putujući glazbenici i limari. Većina ih je zbog načina života nepismena, ali imaju iznimno razvijenu usmenu kulturnu predaju. Težak je to život, i česta izloženost kontinuiranoj društvenoj diskriminaciji rezultira prisutnošću različitih oblika nasilja i bijesa. Nije zapravo čudno da je boks jedan od najpopularnijih sportova u tim i takvim zajednicama, posebno onaj ‘golih ruku’, bez rukavica.

Cijeli tekst ppročitajte ovdje.

Izvor: phralipen.hr

🔥2