Makedonija: Kraljici romske glazbe Esme Redžepove Teodosijevske napokon podignut spomenik

Esma Redžepova, Foto: Wikipedia/Arbenllapashticaaa

Dvije godine nakon smrti kraljice romske glazbe Esme Redžepove Teodosijevske njeno vječno počivalište u Aleji velikana na gradskom groblju Butel u Skoplju konačno je dobilo dostojanstveno obilježje.

Kako nitko od Esminih nasljednika i njezine mnogobrojne djece nisu uspjeli da se dogovore tko će preuzeti brigu o njenom grobnom mjestu, Vlada je tu ulogu preuzela na sebe i podigla joj spomenik.

Jedan od Esminih usvojenih sinova Simeon Atanasov nedavno je u izjavi za skopsku tekeviziju “Sitel” rekao da je odmah nakon njezine smrti želio da joj podigne spomenik, ali je u tome bio spriječen od unuka Esmine braće i sestara.

– “Tko si ti da bilo šta uradiš? Mi smo Redžepovi, ti si Atanasov i nemaš nikakvo pravo na ništa.” Brutalno sam bio gurnut na stranu – rekao je Atanasov i kao dokaz da je on podmirio troškove sahrane Esme, novinarima televizije “Sitel” je dostavio sve fakture.

O naslijeđu Esme Redžepove trenutno se vodi sudski spor. Ona je iza sebe ostavila dvije oporuke. U prvoj oporuci je napisala da svoju kuću, koja treba da bude Dom humanosti i Muzej muzike ostavlja državi, a u drugoj oporuci navela je da autorska prava na njenu glazbu ostavlja Simeonu Atanasovu. Obje oporuke osporavaju unuci Esmine braće i sestara, pa je spor i dalje na sudu.

Dok se čeka sudsko rješenje njena kuća, koja je prekrivena travom i korovom, stoji prazna. Iz nje je iznijet namještaj, sve vrijedne stvari i brojna Esmina priznanja i nagrade.

Kuća Esme Redžepove, Printscreen: Youtube/Сител Телевизија

Esma Redžepova rođena je 8. kolovoza 1943. godine u Skoplju, a preminula je 11. prosinca 2016. godine.

Izvor: telegraf.rs

 

🔥78