BIH: UNICEF pokrenuo “U-Report BiH“, online platformu za aktiviranje mladih

Geeta Narayan
Foto: Fena

Ured UNICEF-a u Bosni i Hercegovini pokrenuo je „U-Report BiH“, online platformu koja se koristi u trideset zemalja svijeta, a kako bi podržali angažiranje i sudjelovanje mladih u procesima donošenja odluka, posebno mlađih od 18 godina koji nemaju pravo izbornog glasanja.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan istaknula je važnost učestvovanja u ovom projektu, posebno za mlade.

– “U-Repot” će omogućiti adolescentima, mladim i ljudima ove zemlje da iskažu svoje mišljenje o temama koje ih se tiču, kao i da steknu uvid u mišljenja svojih vršnjaka. Ovo će omogućiti da politički, nevladini, ekonomski subjekti donose informirane odluke, jer će im ova platforma osigurati validne informacije u realnom vremenu – izjavila je Narayan.

Platformu je kreirao UNICEF, a “U-Report” uključuje „real-time“ ispunjavanje upitnika kao jednu od svojih ključnih funkcija.

– ‘U-Report’ upitnik će za cijelu zemlju omogućiti pregled rezultata sve do općinskog nivoa, dozvoljavajući brzu i laku komparativnu analizu kako bi se identificirali izazovi i problemi koje su podijelili mladi ljudi – dodala je Narayan.

Naglasila je da je “U-Report” vrlo sigurna platforma, jer informacije koje se traže prilikom prijavljivanja jesu lokacija i spol.

– U-Reporteri su građani i članovi omladinske zajednice, stariji od 12 godina. Nakon što se putem Facebook messangera ili Vibera registriraju na ‘U-Report’, postaju redovni reporteri, koji u odgovorima na ankete, otvorena pitanja ili neovisno, pružaju povratne informacije o pitanjima koja ih se tiču – objasnila je Narayan.

Dodala je da “U-Report BiH” Facebook stranica nudi prostor za diskusiju, učenje i razmjenu informacija između zajednice U-Reportera, donositelja odluka i javnosti.

– Cilj je aktivirati mlade u društvu. Budućnost oblikujemo svi, vlastitim aktivnim učešćem – istakla je Narayan.

Učenici Srednje elektrotehničke škole Selma Pljevljak koja je učestovala u nastanku platforme pozvala je sve državne institucije, organizacije mladih ili organizacije koje se bave mladim da se pridruže “U-Reportu” i da budu slobodni da predlože anketu koju bi htjeli da naprave i sprovedu.

Izvor: portal-udar.net

🔥6