Slovačka: Majka Romkinja i četvoro kćeri umrli u požaru kuće, policija istražuje rasističke komentare o događaju na njihovoj Facebook stranici

Ostaci kuće u kojoj je majka i njezino četvero djece umrlo nakon što je izbio požar 30. studenog 2018. godine.
Foto: Policija Slovačke Republike
Preveo: Romski Portal/Čedo Todorović

Pet osoba, od kojih su četvero djece, umrlo je u ranim jutarnjim satima u petak kada je njihova kuća u istočnoj Slovačkoj izgorjela u požaru. Vatrogasna služba je o ovom incidentu obavijestila Češku novinsku agenciu, prenosi Češki Romski portal romea.cz.

Tragedija se dogodila u selu Richnava pored grada Krompachy i razlog požara još nije jasan. Vatra je izbila u četverosobnoj jednokatnoj zgradi, čiji krov je pao u vrijeme vatre.

Stručnjaci Slovačkog ministarstva unutarnjih poslova su poslani na mjesto idogađaja kako bi utvrdili uzrok požara. Policija je priopćila da je 28-godišnjak i četvero djece u dobi između pet i devet godina su izgorjeli u požaru.

Prema izvješćima medija, pokojnici su bili majka i injezine kćeri. Slovački predsjednik Andrej Kiska i slovački premijer Peter Pellegrini (Smer-SD) izrazili su sućut ožalošćenima.

Žrtve požara su Romi, a  ispod internetskih medijskih članaka o tragediji su se ubrzo počeli pojavljivati ​​ komentari koji su  bili anti-romski i rasistički. Takvi komentari su se čak pojavili u raspravama na službenom Facebook profilu slovačke policije.

Slovačka policija je snažno intervenirala protiv rasističkih komentara i onih koji ih pišu. “Svi rasistički komentari su dostavljeni određenom odjelu, a njihovi autori mogu uskoro dočekati i poziv. Njihov pristup stranici je blokiran, tako da više ne mogu” izbrisati svoje tragove “, navela je Slovačka policija.

“Najveći ‘junak’ među njima, bio je ‘Patrik Idunk’, koji je uspio izbrisati svoj komentar na vrijeme, ali smo uspjeli uhvatili cijelu raspravu pa tako se ne mora bojati da smo na njega zaboravili,” rekao je administrator profila policije na Facebooku. Tragični požari u romskim naseljima su česti u Slovačkoj.

Na primjer, prošlog prosinca dvije osobe izgubile su život tijekom požara u kući u romskom naselju Jarovnice u istočnom slovačkom gradu Sabinova. U 2015. godini, tijekom slične tragedije u selu Sačurov kod Vranova nad Topľou, također u istočnoj Slovačkoj, umrlo je troje romske djece.

🔥1