BIH: Azemina Tomljenović, prva Romkinja i studentica na prestižnom Centralnom Europskom Sveučilištu u Budimpešti

Azemina Tomljenović (Foto: Osobna arhiva)
Autor: Dalibor Tanić

„Moje ime je Azemina Tomljenović, ja sam Romkinja, imam 38 godina, majka sam dvoje djece i studentica na Centralnom Europskom Sveučilištu.“

Ovako je započeo naš razgovor sa Azeminom, diplomiranom ekonomisticom i studenticom Centralnog Europskog Sveučilišta u Budimpešti. No, prije nego što se ponovo posvetila studiranju i svoj život preselila u Budimpeštu, Azemina je stekla bogato radno iskustvo, gradeći poslovnu, ali i obiteljsku karijeru. Kako nam je rekla, sve je to išlo jedno s drugim. Početkom 2000-te godine, počela je sticati prvo radno iskustvo, radeći kao tajnica u jednoj brokerskoj kući. Već nakon 3 mjeseca, dobila je priliku da polaže brokerski ispit i tako postane licencirana brokerka koja radi kao posrednica u kupovini i prodaji vrijednosnih papira.

Za brokere i sve one koji su se neposredno bavili financijama, veliki problem je nastao 2008. godine, kada je ekonomska kriza izazvala velika ekonomska pomjeranja, zbog čega su mnogi ljudi ostali bez posla.

NOVI POČETAK

Azemina je bila jedna od njih, ali već naredne godine se nešto dogodilo, što je definiralo njen daljnji razvoj:

„Već 2009. godine pronalazim posao, ali i svoju strast. Počinjem raditi kao financijski administrator u romskoj nevladinoj organizaciji. Tu se prvi put susrećem sa romskim aktivizmom.“

Sa novim poslom, došao je i niz edukacija koje su organizovali FOD BiH, Misija OSCE u BiH, čime je raslo njeno iskustvo i polako definiralo njen poziv.

Azemina je prije par godina dobila priliku da volontira u sarajevskoj Općini Centar, radeći kao koordinatorica na izradi Lokalnog akcijskog plana za rješavanje problema Roma na području ove općine za razdoblje 2017-2020., koji je usvoje prošle godine.

Nakon dobro obavljenog posla u Općini Centar, Azemina je otišla dalje. Budimpešta je trenutno njen dom, gdje provodi svoje studentske dane.

Kako nam je ispričala, period od apliciranja do obavjesti da je primljena na CEU, prošao je za tren, a onda su uslijedila ubrzana priprema za odlazak u Mađarsku:

„Nakon prvog kruga, brzo je došao i drugi. Par dana posliije intervjua, primila sam obavijest da sam primljena i krenula je ubrzana priprema za dokumentaciju koja vam treba da biste studirali izvan zemlje. Viza, kupovina karte… Sve vrijeme sam pokušavala da budem opuštena i da se ponašam kao da nema razloga za uzbuđenost. Međutim, kako se kraj obiteljskom odmoru približavao kraju, a i datum odlaska također, sve sam više bila svjesna da će se moj odlazak stvarno i desiti. Trebalo je hrabrosti, mudrosti i odlučnosti za takav potez.“

CEU IZ MOG UGLA

Na CEU studenti dolaze iz više od 100 zemalja, sa svih kontinenata.

Prvih studentskih dana u domu, Azemina se, kako nam je rekla, prisjeća kao u magli:

„Snalaženje u novoj sredini u kojoj nikoga ne poznajem… Kako naći trgovinu, kako kupiti kartu za prijevoz… Međutim, nakon nekoliko dana, počinješ ponašaš kao da si tu cijeli zivot.“

Azemina pohađa RGP Program (Roma graduate preparation program), koji je vrlo obiman i zahtjevan. Sadrži akademski engleski sa gramatikom – Akademsko pisanje na engleskom i akademski govor. Pored toga, program sadrži i predmete Identitet Roma i liderstvo, Romski jezik. Pored toga, bira se predmet, za koji se dobije i tutor sa kojim se radi.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥0