Boks: Najrašireniji sport među Romima

Tyson Fury

Kada je umjetnost u pitanju, pjevanje i sviranje su se pokazali kao najuspješnija područja u kojima su Romi naročito talentirani. A govoreći o sportu, uz nogomet, za boks bi se moglo reći da je već odavno najnaklonjenija sportska disciplina Romima, gdje su nizali i nižu uspjehe, osvajaju titule, nagrade, razna priznanja.

Iako se o boksačima, pripadnicima romske zajednice prilično malo pisalo, broj onih koji su se borili u ringu uopće nije mali. Mnogi od njih su i dalje aktivni u ringu, neki su digli ruke od sporta koji zadaje rane i ožiljke, a nekima su ratne strahote uskratile karijeru.

Nakon upoznavanja sa kinematografskom, umjetničkom, književnom i glazbenom branšom, vrijeme je za sport. Prije osvrta na najvažniju sporednu stvar na svijetu, odnosno Rome u svijetu nogometa, pišemo o nekim od najpoznatijih romskih bokačkih zvijezda.

Johann Wilhelm Trollmann

Prije osam desetljeća, Johann Willhelm Trollmann je dominirao ringom u Njemačkoj. Vještina borbe u ringu obećavala mu je karijeru, ali nacisti nisu dozvolili jednom Romu sintskog porijekla da niže pobjede, nikako, ni pod zastavom Njemačke.

Johann Wilhelm Trollmann

Trollman, čiji je nadimak bio „Rukeli“, što na romskom znači drvo, postao je poznat 1920-ih. Njegova karijera vezana je za razdoblje kada je u Njemačkoj došlo do neviđene ekspanzije mržnje prema brojnim društvenim skupinama, uključujući i Rome. Nacisti su uživali gledajući Johanna, ali im je smetalo njegovo porijeklo. Pred početak Drugog svjetskog rata, iako crne kose i tamnijeg tena, prije svakog meča, boksač se morao bojati u plavo, a njegovo tijelo je posipano brašnom.

Uhapšen je 1942. i odveden u koncentracijski logor Neuengamme, a kasnije je premješten u Wittenberg. U boksačkom meču u logoru, sa zatvorenikom Emilom Corneliusom, Trollmann je pobijedio, ali je Cornelius, poznati kriminalac i „uticajni“ zatvorenik odlučio da ga kazni. Trollmann je osuđen na težak fizički rad i plan je bio da umre od iscrpljenosti, ali Cornelius ga je napao lopatom i usmrtio. Imao je 36. godina kada je ubijen.

Tyson Fury

Gotovo da ne postoji nijedna prestižna europska i svjetska boksačka nagrada, koju Tyson Furynije osvojio. Više puta je bio nosilac titula WBA, IBO, WBO i IBF i pozicionirao se kao prvak na mnogim irskim, britanskim, europskim, komonveltovim i svjetskim takmičenjima. Uspio je čak pobijediti i dugorangiranog svjetskog prvaka Wladimira Klitschkoa.

Tyson Fury

Tyson Fyry je rođen u obitelji Irskih putnika, nomadske skupine koja se u Irsku i Veliku Britaniju doselila u 17. ili 18. vijeku. Tyson Fury je dobio nadimak Gypsy King, a kao i ogroman broj Roma širom svijeta, susretao se sa diskriminacijom zbog svog porijekla.

U intervjuu za CNN 2016. godine, pod naslovom Has boxing’s ‘Gypsy King’ been victimized because of heritage? Tyson Fury je rekao da se u svijetu osjeća mržnja prema Putnicima i Romima i to potiče njegovu depresiju.

U travnju 2016. je izjavio da je naglo poraslo rasno zlostavljanje, otkako je postao svjetski prvak. Iste godine, na konferenciji za medije, boksač je poručio kako će se preseliti u SAD, zbog nepodnošljive diskriminacije koju doživljava u Velikoj Britaniji. Tada je izjavio: „Ja sam Rom i to je to. Uvijek ću biti Rom, nikada se neću promijeniti. Biću debeo i bijel. Ali i dalje sam šampion, ta pomisao je fascinantna. Selim se iz zemlje. Odlazim u Ameriku, gdje se o šampionima govori pozitivno i gdje ljudi žive bolji život.“

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥5