Nakon lokalnih izbora u Slovačkoj, 39 Roma i dvije Romkinje će biti gradonečalnici

Proteklog vikenda, u Slovačkoj su održani lokalni izbori. Za razliku od recimo Češke gdje gradonačelnike neposredno biraju izabrana općinska vijeća, gradonačelnici u Slovačkoj se biraju direktno.

Mnogi romski birači u Slovačkoj smatraju da su  izbori pružili priliku da Romi preuzmu javne poslove u svoje ruke. Uskoro će 41 novoizabranih gradonačelnika i gradonačelnica, 39 Roma i dvije Romkinje, stupiti u službu širom zemlje. Međutim, većina romskih lidera koji su članovi političkih stranaka u Slovačkoj, ocijenili su rezultate lokalnih izbora katastrofalnim, sudeći po video snimcima koje su objavili tokom vikenda na društvenim mrežama.

Sveukupni ishod, međutim, zaista je pitanje perspektivest, a istina je da su mnogi romski kandidati izgubili izbornu trku.

S druge strane, broj izabranih Roma ponovo je porastao od posljednjih izbora – i to je dobra vijest.  Procjenjuje se da u Slovačkoj živi samo 8 posto  Roma od ukupnog broja stanovništva.

Broj općina  je oko 3.000 u cijeloj zemlji, pa bi shodno tome i raspodjela romskih gradonačelnika trebala da odražava njihovu zastupljenost u populaciji, a to bi značilo 240 gradonačelnika romske zajednice širom zemlje. Neophodno je priznati da je romska zajednica daleko od toga broja. Međutim, bilo je vremena kada gradonačelnika Roma nije bilo uopće.

U 2014. godini bilo je 35 izabranih romskih gradonačelnika, a taj broj se sada povećao. Pohvalno je da su u 30 slučajeva, ponovo izabrani romski gradonačelnici iz prethodnog mandata.

Ko su Romski načelnici i gradonačelnice?

Nažalost, spisak svih romskih gradonačelnika koji su upravo izabrani nije bilo moguće objaviti iz razloga što kandidati nisu htjeli dati dozvolu da se objavi njihova etnička pripadnost, tako da je ovo broj izabranih gradonačelnika koji se javno izjašnjavaju kao Romi. Kako su mnogi kandidati prošli program slovačkog ureda Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), ove procjene upravo dolaze od njih.

Stoga, ne radi se samo o broju onih kandidata koji su se kandidovali ispredi romskih stranka (Romskom koalicijskom strankom i drugim) ili u otvorenim romskim frakcijama, ili grupama unutar glavnih stranaka.

Naprotiv, upravo ova političkog raznolikost čini da je relativno teško proizvesti točan broj romskih gradonačelnika koji su izabrani.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥3