BIH: U Bijeljini obilježen Svjetski dan romskog jezika

Dijeljenjem letaka o romskom jeziku, organiziranjem okruglog stola i izložbom, juče je u Bijeljini obilježen Svjetski dan romskog jezika.

Čestitajući Dan romskog jezika, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, istaknuo je da će Gradska uprava nastaviti da pomaže Romima u područjimaa obrazovanja, financiranja romskih udruženja, nabavke novogodišnjih paketića, dodjeljivanja jednokratne pomoći i financiranjem užine za učenike u osnovnim školama, prenosi portal info Bijeljina.

Gradonačelnik Mićić je napomenuo i da je iz gradskog budžeta izdvojeno 50.000 KM za stambeno zbrinjavanje socijalno-ugroženih romskih obitelji, dok je za naredno razdoblje planirano još oko 190.000 KM za izgradnju dvije stambene zgrade za ove obitelji kroz projekt Caritasa.

Izvršni direktor Udruženja “Otaharin”, Dragan Joković, zahvalio se Gradskoj upravi na prijemu, naglašavajući da se u Bijeljini poštuju različitosti i da je svim građanima omogućeno da njeguju svoju kulturu i tradiciju. Joković je poručio da će “Otaharin” nastaviti sa aktivnostima koje za cilj imaju uvođenje romskog jezika u obrazovni sustav bijeljinskih škola, piše info Bijeljina.

Organizatori događaja su bili Udruženje žena “Romkinja”, u saradnji sa Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” i Kancelarijom za nacionalne manjine, gradske uprave Bijeljina.

Na međunarodnoj konferenciji održanoj 2009. godine u Zagrebu, donijeta je Deklaracija kojom se 5. studeni proglašava Svjetskim danom romskog jezika. Od 2016. godine, ovaj datum je ušao u zvanični kalendar datuma u Bosni i Hercegovini, na inicijativu Udruženja “Kali Sara” iz Sarajeva.

Izvor: portal-udar.net

🔥1