Članovi nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta udružuju snage u borbi protiv #Anticiganizma u Europi

Po prvi puta su članovi nacionalnih parlamenata pozvani od Europskog parlamenta da raspravljaju o temeljnim pravima Roma i borbi protiv anticiganizma. Savez protiv anticiganizma pozvao je saborske zastupnike diljem Europske unije i Zapadnog Balkana da rade na povećanju političke volje u svojim zemljama u borbi protiv anticiganizma i pridonose izgradnji društva bez rasizma.

Soraya Post član Europskog parlamenta, koji je inicirao ovaj sastanak, izrazio je snažan apel sudionicima: “Prije godinu dana Europski parlament usvojio je moje izvješće o aspektima temeljnih prava u integraciji Roma u EU: borba protiv anticiganizma koja daje konkretne preporuke i zakonske zahtjeve kako se možemo boriti protiv anticiganizma. Nadam se da će današnji sastanak međuparlamentarnog odbora podržati zemlje članice da počnu ozbiljno shvaćati svoje odgovornosti,” objavio je eureporter.

ERGO koordinatorica za mrežnu politiku i istraživanja Jelena Jovanović izjavila je: “Nedostatak eksplicitnog prepoznavanja anticiganizma čini nemogućim da se razviju specifični pokazatelji i da obvezujemo resurse u borbi protiv tog fenomena. To također rezultira nemogućnošću institucija da pravilno prati djela anticiganizma i da se procjeni utjecaj relevantnih politika. EU mora postaviti borbu protiv anticiganizma u središtu budućih politika uključivanja Roma i uključiti značajnu rodnu perspektivu u kreiranju i provedbu politike. ”

Romani Rose, predsjedatelj Središnjeg savjeta njemačkih Sinta i Roma, rekao je: “Anticiganizam, poput antisemitizma, usmjeren je ponajprije na Sinte i Rome ili na Židove, ali zapravo predstavljaju napad na demokraciju, na vladavinu zakona i naše zajedničke europske vrijednosti. Prije svega, anticiganizam u Europi konačno mora biti zabranjen, sankcioniran i dosljedno se boriti. Važan doprinos bit će osnivanje “Nezavisnog stručnog povjerenstva za anticiganizam” u Njemačkoj nakon rezolucije njemačkog Bundestaga, koju će federalna vlada uspostaviti 2019. godine. ”

Utvrđivanje povjerenstava o istini i pomirbi na nacionalnoj i EU razini ključan je za analizu uzroka i manifestacija anticiganizma, kao i za razvijanje odgovarajućih strategija za borbu protiv njega.

Direktorica Europske mreže za borbu protiv rasizma Michaël Privot izjavila je: “Članovi nacionalnih parlamenata ključni su čimbenici u tome da borba protiv anticiganizma bude stvarnost za Rome i da poboljša njihov život. Oni mogu odigrati ulogu u jačanju socijalne kohezije uslijed zabrinjavajućeg povećanja ksenofobičnih glasova u Europi. Moramo izgraditi jedinstvo u skupinama koje su pogođene rasizmom i provoditi učinkovitu nacionalnu i lokalnu politiku. Nacionalni planovi protiv rasizma mogu dopunjavati i ojačati strategije za uključivanje Roma, osiguravajući da se svi oblici rasizma prepoznaju i da im se da jednaka pozornost.

Savez protiv anticiganizma” je koalicija organizacija koje promiču jednakost prava Roma i borbu protiv anticiganizma na institucionalnoj i društvenoj razini. Cilj Saveza je unaprijediti razumijevanje anticiganizma kao specifičnog oblika rasizma, te ojačati političku volju i institucionalne mehanizme kako bi se borili protiv anticiganizma u Europi. Savez koordinira Europska mreža organizacija grupa za Rome (ERGO), Europska mreža protiv rasizma (ENAR) i Središnje vijeće njemačkih Sinta i Roma. Izvješće LIBE Odbora, Osnove temeljnih prava u integraciji Roma u EU: borba protiv anticiganizma od 25. listopada 2017. godine, dostupna je ovdje. Obavijest i pozadinski dokumenti sastanka Interparlamentarnog odbora Odbora Europskog parlamenta LIBE dostupni su online.

 

0