BIH: Sport je moćan alat za socijalnu inkluziju

Krajem proteklog tjedna, nevladine organizacije iz Brčkog, organizirale su niz zabavnih i rekreativnih aktivnosti za dječake i djevojčice koji dolaze iz romskog naselja Prutače. ŽFK „Lokomotiva“ Brčko, po prvi put je u suradnji sa Omladinskim centrom „Vermont“ organizovao trening u koji su bila uključena i romska djeca.

Djeca su uživala u svakom momentu druženja sa polaznicima škole nogometa, koju organizira ovaj sportski klub.

„Zadovoljstvo je učestvovati u ovakvim događajima. Pružiti mogućnost djeci za kvalitetnu socijalizaciju zasigurno predstavlja jedan od važnijih zadatak našeg društva“, rekao je tom prilikom Milorad Ilišković, trener ŽFK Lokomotiva.

U proteklom razdoblju u Brčkom je organizirano puno događaja, koji su za cilj imali inkluziju djece iz marginaliziranih grupa, a OC „Vermont“, već duži niz godina radi sa njima.

„Drago mi je vidjeti da je naš rad sa marginaliziranim grupama motivirao i ostale organizacije da se uključe u ovaj plemenit poduhvat. Boljom socijalizacijom ne samo da omogućavamo romskoj djeci adekvatniju integraciju u društvo, nego razbijamo i stereotipe, a ovom prilikom smo još jednom pokazali da je sport moćan alat za socijalnu inkluziju“, rekao je Damir Radenković, direktor Omladinskog Centara „Vermont“.

Djeci iz Prutača, ovo je bila prilika da nauče par trikova, dobro se zabave i upoznaju nove prijatelje.

Izvor: portal-udar.net

🔥1