Srbija: Nove afirmativne mjere za samozapošljavanje i bolji položaj Roma i Romkinja sakupljača sekundarnih sirovina

Nevladina organizacija ,,Porečje“ iz Vučja nastavlja svoj rad na poboljšanju socio-ekonomskog položaja sakupljača sekundarnih sirovina na jugu Srbije.

Projekt ,,Nove afirmativne mjere za samozapošljavanje i bolji položaj Roma i Romkinja sakupljača sekundarnih sirovina “, koji je podržn je kroz program SWISS PRO uz podršku Vlade Švicarske i Vlade Srbije , ima za cilj da pomogne u procesu legalizacije poslovanja sakupljača i ponudi neka rješenja u radu sakupljača. U fokusu zanimanja ovog projekta su 3 udruženja sakupljača sekundarnih sirovina koja su započela proces legalizacije osnivanjem udruženja sakupljača. U ovom trenutku njima je potrebna pomoć lokalnih samouprava jer dalje ne mogu sami.

U Srbiji se blizu 50.000 ljudi bavi sakupljanjem otpada i oni uglavnom pripadaju socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva. Njih je veoma teško uvesti u sustav, jer bi oni tako, zbog dodatnih prihoda, ostali bez socijalne pomoći koju sada primaju. Njima se moraju dati određeni poticaji, koji će im omogućiti da izađu iz sive zone.

,,Ovaj projekt se provodi na području gradova Leskovac i Vranje. Planiramo da u suradnji sa donositeljima odluka u dva Grada pomognemo sakupljačima da lakše pređu iz nelegalne u legalne tokove poslovanja. Zadatak nije nimalo lak, ali, koristeći naša ranija iskustva, iskreno vjerujemo da možemo doći do krajnjeg cilja i dobrih rezultata. Ovaj projekt prati sve mjere koje su preporuka Nacionalne strategije za socijano uključivanje Roma i Romkinja od 2016. do 2025. Godine, sa posebnim osvrtom na operativni cilj 7 vezan za zapošljavanje i samozapošljavanje Roma i Romkinja sakupljača sekundarnih sirovina. Po prvi put jedna Nacionalna strategija prepoznaje potrebe sakupljača i nudi konkretna rješenja za njihov bolji položaj.”, izjavio je predsjednik upravnog odbora ,,Porečja”, Zoran Živković.

Izvor: rominfomedia.rs

0