Mađarska: Segregirani Romi su dobili tužbu protiv države

Foto: H. Szabó Sándor
Autor: Čedo Todorović

Država mora platiti odštetu romskoj djeci koji su godinama podučavani u odvojenim razredima u Osnovnoj školi Nekcsei Demeter u Gyöngyöspati, presudio je Egerski sud u utorak 16. listopada nakon višegodišnje parnice.

Država je bila tužena od 62-oje djece, a sud je djelomično ili u cijelosti presudio u korist njih 60, piše portal Xpatloop na svojim webstranicama

Odvjetnik zaklade koji zastupa učenike rekao je da glavno pitanje tužbe je bilo “da li segregacija u današnjoj Mađarskoj ima cijenu“.

U prošlosti su sudovi dodijelili odštetu pojedinačnim učenicima u tužbama protiv segregacije: ovaj slučaj je važan jer su prvi put tužili državu i to masovno, istaknuo je.

Zaklada je zahtijevala 500.000 forinti po djetetu za svakih šest mjeseci provedenih u segregaciji, što znači da je država tužena za ukupno 143 milijuna forinti.

Sud je odobrio odštetu u iznosu od 89 milijuna forinti. Dodijeljene svote su obuhvaćale stotine tisuća forinti i jednu uplatu od milijun forinti.

Kurija je u ožujku 2015. presudio da su romski učenici osnovne škole nezakonito odvojeni od ne-romskih učenika, i da su pa su stoga dobili niže obrazovanje.

Tužbu je pokrenula Zaklada Chance for Disadvantaged Children (Šansa za djecu u nepovoljnom položaju) u pokušaju da dobiju odštetu za djecu iz škole, mjesnog vijeća i Centra Klebelsberg Kuno.

Rješenje je otvoreno za žalbu.

3