BIH: Mi Romi, smo miroljubivi, nismo nikada vodili ratove i ne mrzimo nikoga

Došao je trenutak kada u BiH svako može javno izgovoriti najveće besmislice, vrijeđati nekoga, bezočno lagati i da zbog toga ne bude kažnjen. Ne govorim o zakonskoj kazni, ne govorim o kleveti, već o nama i odsustvu naše reakcije. Defetizam nas je savladao i jednostavno više ne obraćamo pažnju, čak i na pojavne oblike fašizma.

Postali smo ravnodušni i umorni od svega. Šta god nam se servira preko medija-prolazi. S vremena na vrijeme, dežurni mrežno-socijalni revolucionari se oglase statusom, ili tweetom, čiji je rok trajanja kraći od života vilinog konjica.

Nekada smo mogli

Bojim se da više nema te sile koja može natjerati ljude da masovno izađu na ulice kao lipnja 2013., ili veljačea 2014. godine. Masovno smo protestirali, pa smo naredne godini palili i lomili, pa onda vodili plenume. Ništa to nije urodilo plodom, jer nismo bili dovoljno ustrajni. Sreća, prilike kakve jesu u BiH, svakodnevno nam daju šansu da ispravimo te greške. Potajno sam očekivao da će sve ono što se dešavalo nakon 7. listopada biti dovoljno da se ponovo pokrenemo. Prevario sam se…

A ako nam rezultati ovih izbora nisu upalili „crvene lampice“ u glavi, onda je upitno da li su nam uopće potrebni sljedeći izbori?! Po svemu sudeći, nama odgovara jednostranačko-nacionalistički sustav koji se kod nas specifično manifestira kroz tri zasebna koncepta. Umjesto nas, reagirali su nacionalisti, nositelji retrogradnih ideja, lažni zaštitnici naroda i desničari najvišeg ranga!

Top tema Komšić

Sve ono što je mogao biti povod za re-akciju, otišlo je u drugi plan i brzo potisnuto. Zaboravljeni su nevažeći listići, zaboravljena je navodna krađa na izborima, zaboravljena je i uloga CIK-a u svemu tome, a izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, postao je glavna postizborna tema.

Komšić po zanimanju nije Hrvat. Način na koji nastupa u javnosti, ponekad dovodi u pitanje da li ga čak i etnička pripadnost vezuje za ovaj narod. Zlatni ljiljan sa Titovom slikom u uredu, ne ide mu u prilog, ali u to ne ulazim. Za mene, ko god da je glasao za njega, on je novi člna Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Svako ko je pažljivo pratio predizbornu kampanju, ovakve rezultate je mogao očekivati. Ne vjerujem da je bilo mnogo onih koji su zaista mislili da Džaferović i Dodik neće postati novi članovi Predsjedništva. Najmanje vjerujem da je bilo onih koji su veću šansu davali Čoviću, nego Komšiću.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0