Srbija: U Beogradu na današnji dan prije 21 godinu ubijen dječak Dušan samo zato što je Rom

Na današnji dan 1997. godine, u Beogradu je ubijen 13-godišnji Dušan Jovanović. Romskog dječaka su tog 18. oktobra u Beogradskoj ulici, u centru grada, brutalno pretukli skinhedsi iz samo jednog razloga – zato što je Rom.

Dok je išao u trgovinu da kupi sok, Dušana su presrela dvojica skinheda i navijača FK “Rad”, od njega tražili novac, a zatim ga iznenada oborili na asfalt, tukli i šutirali u glavu, uslijed čega je podlegao povredama. Dohvativši komad oluka koji se tu nalazio, jedan od ubica je Dušanu nanio smrtonosni udarac.

Dušanove ubice, tada 17-ogodišnji Milan Čujić i Ištvan Fendrik iz Zemuna, presudom Okružnog suda u Beogradu iz ožujka 1998. godine, osuđeni su na po 10 godina maloljetničkog zatvora. Nakon amnestije i dodatnog umajivanja kazne, obojica su iz zatvora pušteni 2004. godine.

U razgovoru za Blic prošle godine, Dušanova sestra, Kristina, koja je rođena poslije njegove smrti, govorila je o agoniji koju je porodica proživljavala od tragičnog 18. listopada 1997. Kristina je danas jedini član obitelji Jovanović.

Nakon tragedije, Dušanovi otac i majka su se preselili iz Beogradske ulice na Slaviji u Orlovsko naselje u Mirijevu, jer nisu mogli podnijeti da budu blizu mjesta gdje je Dušan ubijen. Dušanova majka je više puta pokušala da oduzme sebi život i na kraju je u tome uspjela, kada se u kolovozu 2015. objesila. Tri godine nakon Dušanovog ubojstva, njegov otac je preživio prvi srčani udar, a zatim još nekoliko. Preživio je i dva moždana udara, a potom su mu zbog tromboze amputirane obje noge. Preminuo je krajem 2016. godine.

U Beogradskoj ulici, na mjestu gdje je dječak ubijen, iz Unije Roma Srbije su 2007. godine postavili spomen ploču u znak sjećanja na Dušana.

U oktobru 2010. godine, premijerno je prikazan film “Šišanje”, režisera Stevana Filipovića, koji počinje scenama brutalnog ubistva Dušana Jovanovića.

Još jedan pokazatelj netrepeljivosti prema Romima je brutalno ubistvo poznatog srpskog glumca Dragana Maksimovića Makse, koji je u Beogradu pretučen u listopadu 2000. godine, a nakon tri mjeseca je preminuo od zadobijenih povreda.

Iako Dragan nije bio Rom, grupi skinheda i navijačima FK “Rad”, Maksimović se “nametnuo” kao meta, jer je bio tamnije puti, što je za ubice bio dovoljan razlog da ga napadnu.

Izvor: portal-udar.net

1