Češki Olimpijski tim mladih ima svoju prvu medalju – Romska zajednica može biti ponosna rezultate

František Polák, 8. listopada 2018, na Olimpijskim ljetnim igrama u Buenos Airesu 2018, osvojivši brončanu medalju za češku ekipu.
Foto: Češki Olimpijski Odbor/Romea.cz
Autor: Čedo Todorović

Prva medalja za češku reprezentaciju na olimpijskim ljetnim igrama mladih u Buenos Airesu 2018. godine je osvojio tijekom prvog dana natjecanja dizanja utega František Polák, koji je treći u muškoj kategoriji od 56 kg. Na putu do brončane medalje probio je tri češka juniorska rezultata, napisao je češki romski portal romea.cz u svojoj objavi 12. studenoga.

Prema internetskim stranicama češkog olimpijskog tima Polák je podigao 233 kg u dva različita događaja, probijajući .za 2 kg postojeći rekord koji je stvorio prije dva mjeseca kada je osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u .dizanju utega. Novi češki rezultati u ovoj kategoriji sada su 104 kg u zgrabljenju i 129 kg u čistom i trzaj.

“Otišao sam tamo uglavnom da se natječem, nisam imao velika očekivanja, presretan sam što sam osvojio medalju, moj trener i ja sam išao na sigurno prema bronci”, citirala je Poláka internet stranica Češkog Olimpijskog Odbora .

Sedamnaestogodišnjaka pobijedio vijetnamski dizač utega Ngo Son Dinh, koji je osvojio zlato sa 262 kg, a tajlandski dizaćč utega Natthawat Chomchuen, koji je uzeo srebro s 239 kg. “Ovo je nestvaran uspjeh za Češko dizanje”, rekao je Emil Brzóska, trener Poláka.

“Naš cilj je sada jasan, a njegovo prvo Svjetsko prvenstvo čeka ga [u studenom] u muškoj kategoriji, a sada se mora početi natjecati kako bi se kvalificirao za Olimpijske igre u Tokiju.” “To je san za oboje”, rekao je Brzóska.

Prema šefu za Češko dizanje utega, Petr Krol, Polák je izuzetno talentiran. “Ako tako nastavi, vjerujem da će uspješno slijediti korake Jiří Orság”, rekao je Krol, uspoređujući mlade s najuspješnijim češkim dizačem utega posljednjih godina.

0