Romi preplavili Facebook fotografijama na kojima rade kao odgovor češkom predsjedniku

Foto: Romea

Zgranuti nedavnim izjavama predsednika Miloša Zemana koji ih je  optužio za nerad, češki Romi odlučili su “preplaviti Facebook” fotografijama na kojima ih se vidi kako rade.

“Nije nam drago kada slušamo izjave u kojima  nam kažu da ne radimo. Dobro, onda ćemo preplaviti FB našim fotografijama na poslu”, napisao je u utorak na Facebooku inicijator akcije, Rom Stefan Pongo, prenosi Hina.

Nekoliko sati kasnije, izrazio je zadovoljstvo pošto je primio tisuće fotografija od Roma koji obavljaju razne poslove u Češkoj, u Velikoj Britaniji, Irskoj i Njemačkoj.

Zeman je prethodnog dana u Kojetinu, blizu Olomouca, rekao da su većina nezaposlenih u tom kraju Romi.

“Romi su u vrijeme komunizma morali da rade. Radili su većinom u građevini. Oni koji nisu hteli da rade proglašeni su neradnicima i poslani su u zatvor”, rekao je predsjednik države poznat po svojim spornim izjavama.

Pongovu inicijativu odmah je preuzela Romea, češka nevladina organizacija za prava Roma, koja je u sredu na svojoj internet stranici www.romea.cz objavila kolaž tih fotografija.

Romska zajednica u Češkoj, zemlji s 10,6 miliona stanovnika, procjenjuje se na 250.000 do 300.000 ljudi.

Amnesty International je u izvještaju koje je objavio ove godine, kritizirao češke vlasti zbog diskriminacije Roma kod pristupa naknadama za stanovanje i obrazovnom sustavu.

Izvor: rominfomedia.rs

🔥1