Seniorski nogometni tim Roma iz Srbije, uspio je osvojiti finale u Sloveniji

Timski rad i sportski duh od velikog su značaja za integraciju Roma i Romkinja kroz sport. Sam razvoj i inkluzija imaju ogroman značaj u procesu integracije RS u EU, ali i veoma bitan uticaj na svijest romskog naroda u svetu. Značajne promjene za razvoj Roma i Romkinja u RS kroz sport, vizija su mladog Milorada Popovića, osnivača Nacionalnog tima Roma Srbije.

Od 29. rujna do 01. listopada, organizirane su četvrte romske sportske olimpijske igre u Murskoj Soboti u Sloveniji. Na ovom prestižnom natjecanju učestvovalo je pet skupina nacionalnih romskih timova u dobi od 8 do 12 godina, s tim što je u ekipi Roma iz Srbije bilo i dva najmlađa natjecatelja na romskoj olimpijadi iz Vojvodine.

Nacionalni tim Roma Srbije na Olimpijadi predstavljali su najmlađi natjecatelji, uglavnom nogometaši i atletičari.

Seniorski nogometni tim Roma iz Srbije uspio je osvojiti finale, favorizirani Nacionalni tim Roma iz Slovenije s rezultatom 5: 3.

Bilo je sjajne igre obje momčadi, puno lijepih poteza i nekoliko fantastičnih golova. Kapiten Nacionalnog tima Roma Srbije Damir Kurtiši, ponovno je pokazao zašto je upravo kapiten tima iz Srbije.

– Vrlo sam sretan i zadovoljan sa igrom koju smo pružili, ali naša desna strana je škripala po desnom boku, ali kasnije je sve došlo na svoje. Iskoristiti ću priliku da se zahvalim organizatorima i našem Nacionalnom stručnom stožeru, a posebno Miloradu Popoviću koji je uložio mnogo napora da dođemo na ovo natjecanje i da ga na kraju i osvojimo. Presretan sam što sam, po mišljenju stručnih konzultanata, baš ja kapiten, ali moram reći da bez mojih suigrača, koji su zaista uložili svoj maksimum, ne bih uspio i ovaj put da iznesem odgovornost koja je na meni- rekao je Kurtiši.

Pored seniorskog nacionalnog tima Roma iz Srbije, na olimpijadi sudjelovala su i romska djeca iz Srbije, uzrasta od 8. do 12. godina koja su u svim disciplinama imala vrlo zapažene rezultate. Najveća pozornost privukla je finalna nogometna utakmica između dječaka iz Srbije i Slovenije.

Dječaci iz Srbije izgubili su u zadnjim sekundama utakmice, a na kraju je rezultat bio 5: 4 u korist domaćina.

Za najboljeg igrača na turniru proglašen je Gusti Ivanov iz Nacionalnog tima Roma Srbije koji je u finalnoj utakmici postigao 4 gola, a za najboljeg vratara proglašen je Dušan Nedeljković, koji je, između ostalog, od 2015. godine i prvi vratar reprezentacije Srbije u mlađim kategorijama .

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: romaworld.rs

0