Češka: Predsjednik Zeman tvrdi da Romi “Ne žele raditi” i da je “Šamaranje” najbolji način nositi se sa njima

Češki predsjednik Miloš Zeman na skupu 25. rujna 2018. u Kojetin, Češka.
Foto: Seznam Zprávy

Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

Češki predsjednik Miloš Zeman je nedavno posjetio regiju Olomouc i na javnom skupu u Kojetín u svom govoru je vrijeđao Rome, govoreći u kontekstu nezaposlenosti da se točno zna tko čini 5% nezaposlenosti u gradu Kojetín. Zatim je pohvalio totalitarno doba prije 1989. godine, kada su romi “morali raditi” i ako bi odbili raditi, bili bi zatočeni, javlja češki romski portal romea.cz u svojoj objavi od 26. rujna 2018 godine.

Poslužitelj vijesti Seznam Zprávy je jučer izvijestio o predsjedničkom rasističkom govoru. “Definitivno nisam prijatelj komunizma, ali Romi tijekom komunizma su morali raditi “, rekao je Zeman u Kojetín tijekom trodnevnog posjeta regiji.

„Većina njih su radili kao kopači kanala, a ako su odbili da rade, bili su označen kao lijeni i pritvoreni u zatvor”, rekao je predsjednik. “Radni vodovi Roma su bili vođeni od Roma koji su imali autoritet”.

„Ako netko u njihovom timu nije radio, oni su ga šamarali. To je vrlo humani način koji je djelovao većinu vremena”, rekao je predsjednik, na čemu su regionalni guverner Olomouc, Ladislav Okleštěk koji je  i  gradonačelnik Kojetín Jiří Šírek, odgovorili smijehom.

Ovo nije prvi put da je trenutni predsjednik verbalno zlostavljao Rome. U studenom 2017., kada je gostovao u emisiji „Ovaj tjedan s predsjednikom” koja se redovito emitira na  barradov kabelskoj televizij, Zeman je navodio da 90% građana Češke republike koji se “nisu prilagodili”  su pripadnici romske manjine, a samo 10% “bijelih skitnica”. Kada je gostovao u istoj emisiji u lipnju 2017. godine, on izražava sumnju o da li bi država trebala otkupiti industrijsku farmu svinja u Lety ü Písku koja je izgrađena na mjestu nekadašnjeg koncentracijskog logora za rome tijekom Drugog svjetskog rata.

Tom je prigodom Zeman varljivo navodi da će rušenje farme javnost koštati  milijardu kruna.Također je zajedno bio sa guvernerom Regije Okleštěk kada je također bacio sumnju na fizički napad koji je počinjen od strane nogometnih huligana koji su po naravi rasisti, protiv Afrikanca u tramvaju u Pragu.

0