Zbog neprestanih problema s Romima u Međimurju, uvodi se kontaktna policija

Foto: screenshot
Autor: Kristina Čirjak

Podaci policije pokazuju da su Romi odgovorni za čak dvije trećine kriminaliteta u ovoj županiji

Nakon prosvjeda mještana zbog susjeda Roma, ali i istraživanja koje je pokazalo da 70 posto kriminalnih radnji u Međimurskoj županiji počine pripadnici romske manjine, policija je krenula u akciju. Uz niz najavljenih mjera, u kritična međimurska mjesta uvode se kontaktni policajci, ali i dodatni tim interventene policije.

Parag – najveće romsko naselje u državi, smješteno u Međimurskoj županiji. Mališani dobro raspoloženi, a odrasli svjesni situacije i tereta na svojim leđima, odnosno predrasuda.

“Jako loše utječe ovo na nas sto pojedinci rad, sve nas trpaju u isti koš. Vidite i sami ovo je veselo romsko naselje i svi su dobrodošli. Sram me tih pojedinaca, jako zato što me ljudi isto gledaju kao njih, ponekad me sram”, kaže Matjaš Oršuš, predstavnik Vijeća romske nacionalne majine Općine Nedelišće. Podaci policije pokazuju da su Romi odgovorni za čak dvije trećine kriminaliteta u ovoj županiji.

“Radi se o krađama, sitnim krađama, krađama iz dvorišta, krađa poljoprivrednih proizvoda, krađa domaćih životinja, provalama.. Dakle, sitna djela koja su toliko učestala da izazivaju zabrinutost”, potvrdio je Vladimir Feber, savjetnik ministra unutarnjih poslova.

Zbog toga ispaštaju svi pripadnici romske zajednice. Zabrinut je i međimurski župan koji je tražio pomoć države i obećanje dobio. “Uvest će se veći broj kontakt policajaca u općini koja je percipirana kao problemetična i da se osjećaj sigurnosti dobije što većim brojem policajaca u ovoj županiji”, izjavio je Matija Posavec (HNS), župan međimurski. Veći broj policajaca, ali i veća integracija Roma u društvo trebali bi pomoći u rješavanju ovoga problema.

Izvor: vijesti.rtl.hr

0