BIH: Selma Selman “Moja umjetnost utiče na promjenu sterotipa o Romima”

Foto: Osobna arhiva

Selma Selman je vizuelna umjetnica iz Bihaća. Trenutno živi u New Yorku i studira na prestižnom Syracuse Univerzitetu. Svoju umjetnost koristi kao sredstvo kojim se bori protiv diskriminacije i stereotipa. Ova mlada Romkinja je jedna od onih koja vjeruje u promjene i moć koju umjetnost nosi sa sobom. U razgovoru sa Selmom, dotakli smo se pitanja identiteta, ideja, romskoj problematici, mladim snagama, viziji, ali i generalno Bosne i Hercegovine koju posmatra kroz prizmu vizuelne umjetnice.

Koliko umjetnost kojom se baviš može uticati na rušenje stereotipa o Romima?

-Kada govorimo o socioaktivističkoj umjetnosti, onda ona može na direktan, ili indirektan način doprijenjeti pozitivno na društvo. Nažalost, svaki veliki problem, u ovom kontekstu diskriminacija, sterotip ili mentalitet, je teško promjeniti ili unistiti. Umjetnost u BiH je direktna, zrela i relana, što na jedan način utječe na internacionalnu publiku i na lokalno društvo. Ja tvrdim i stojima iza toga da je moja umjetnost utjecala i još uvijek utiče na promjenu sterotipa o Romima.

Smatraš li da je umjetnost važna za razvoj jednog društva?

-Naravno. Umjetnost nam služi kao “slika”, refleksija i način provjeravanja današnjeg društva u trenutnom sistemu u kojem se nalazimo.

Već neko vrijeme živiš i obrazuješ se u Americi. Kako ti sa te distance izgleda Bosna i Hercegovina i život Roma u njoj?

-U Americi su Romi i dalje samo Gypsy, tako da mi problemi s kojima se Romi generalno susreću i dalje izgledaju isti. Problemi u Bosni su problemi za sve, a onda su dva puta veći romskom društvu. S mog gledišta na BiH i Rome u njoj, mislim da postoje izlazi iz problema, a to se sve radi organizacijom. Moja generacija je ta koja može djelovati na promjene, ali problem je što je većina nas odustala, jer nam to isto društvo nije dalo da stignemo na vrijeme s našom kreativnošću.

Kao umjetnica, vjerovatno imaš neku drugačiju perspektivu i ideju o tome šta treba uraditi kako bi se poboljšao život Roma u BiH?

-Da bi se išta promjenilo u Bosni, trebali bi prvo imati obrazovanu i poštenu ženu na vlasti, jer muka mi je od svih političara i predsjednika u Bosni. Naravno, muka mi je i od Trumpa! Što se tiče problematike Roma, to bi trebali riješiti obrazovanjem, jer smatram to ključnom funkcijom koja će romskoj omladini pomoći da krenu putem uspjeha. Ja se trudim koliko kod mogu da doprinesem Romima u Bihaću, a pogotovo omladini. Od prošle godine radim na projektu pod nazivom MARŠ U ŠKOLU u suradnji sa BHeart fondacijom sa sjedištem u Washingtonu.

Ovo je projekat podrške romskim djevojčicama u Bihaću da završe osnovnu školu i upišu se u srednju školu a kasnije i na fakultet. Cilj je da im se pruži stipendija i ručak u školi. Trenutno imamo 5 djevojčica iz  Bihaću koje dobijaju stipendiju i 44-oro djece koja dobijaju sendviče u školi.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥1