BIH: “Izbori 2018”, Romi i obećanja političkih stranaka

U Bosni i Hercegovini danas je službeno počela predizborna kampanja za opće izbore koji će se održati 7. listopada. Sve političke stranke koje su ispunile uslove, te dobile ovjerenu potvrdu za nastupanje na izborima od Središnje izborne komisije,  od danas aktivno mogu vršiti promciju svog programa i kandidata koji su se našli na izbornim listama, iako je vidljivo da je kampanja počela već odavno. Službena predizborna kampanja trajati će do 6. listopada u 7:00 sati kada stupa predizborna šutnja. Za svaku predizbornu kampanju karakteristična su obećanja, prema kojima građani uglavnom ne pristupaju sa velikom dozom vjerovanja. Pošto se romska zajednica smatra jednom od najmarginaliziranijih skupina u Bosni i Hercegovini, ispitali smo očekivanja romskih aktivista od predstojeće predizborne kampanje i pažnje koju će Romi dobiti tokom same kampanje, izbornog dana i postizbornog perioda. “U odnosu na prethodno razdoblje i dosadašnje izborne cikluse, ne mislim da će i ovaj biti nešto drugačiji kada su u pitanju Romi. Vjerujem da je u određenim sredinama već počelo lobiranje kod Roma na način da im se nudi malo brašnja, malo ulja, 10-20 KM ili ih počaste ćevapima“, poručuje romski aktivista Dervo Sejdić.
Dervo Sejdić (Foto: Udar/arhiva)
Sejdić naglašava da  političke stranke u BiH, uglavnom ne nude rješenja za socijalnu ili neku drugu vrstu inkluzije Roma. Međutim, ističe da on kao Rom, priliku za svoje sunarodnike vidi u građanskim strankama, izdvajajući Našu stranku kao političku opciju, koja kako ističe, zagovara jednaku šansu za sve ljude, nezavisno o nacionalnoj ili nekoj drugoj pripadnosti. Sejdić naglašava i važnost da Romi u nekom narednom periodu osnuju i svoju političku stranku. Nedžad Jusić iz Udruženja Roma “Euro Rom” iz Tuzle, uvjeren je da će predstojeća kampanja, koja je odavno počela biti izrazito prljava. “Uvjeren sam da će Romi u velikom broju izaći na izbore i samim tim njihov izostanak neće biti tema. Većina Roma je shvatila predizborne laži koje dobijaju od političkih stranaka. Ja sam već javno o tome govorio i opet ću, tko god daje nešto Romima kako bi glasali za njega, neka uzmu, ali neka oni glasaju za koga hoće, poručuje Jusić. Naš sugovornik smatra da je Socijal-demokratska partija (SDP) ona koja bar malo vodi računa o Romima za razliku od ostalih.
Nedžad Jusić: Udruženje Roma “Euro Rom”, Tuzla

“Ako pogledamo kako funkcioniraju političke stranke u BiH, onda smatram da je socijal-demokratija najbliža Romima, ali ni s njima naravno, ne možemo biti zadovljni previše. Ukoliko niste na mjestima gdje se traže određena prava, nema vas nigdje. Krajnje je vrijeme da Romi formiraju svoju političku stranku, a ubjeđen sam da ona biti pokrenuta do narednih izbora”, smatra Jusić.

Cijeli članak pročitajte ovdje. Izvor: portal udar.net
🔥1