U O.Š u Okućanima maltretirana 13. godišnja Romkinja

Foto: dnevno.hr
Autor:Autor: Ž.G./SBplus

Kako biste reagirali da vam se vaše dijete s nastave iz škole svakodnevno javlja porukama sadržaja navedenog u naslovu. Djevojčica Ivona i njezina obitelj proživljavaju to iz dana u dan, a sve samo zbog jedne njihove ‘mane’.

OKUČANI – Jasna Šajnović iz Okučana, očajna je majka trinaestogodišnje djevojčice Ivone za koju tvrdi da u Osnovnoj školi Okučani od strane svojih vršnjaka trpi nepodnošljiv mobbing, mučenje i zlostavljanje , piše portal dnevno.hr.

Ivona je odlična učenica koja nerijetko za svoj trud dobiva i pohvalnice, međutim, zlostavljanje se polako odražava na njezinu psihu, pa je tako sedmi razred završila četvrticom, a majka brine da će se njezin uspjeh zbog svega srozati i niže.

Svakodnevno slušaju rečenice poput: „Dokad više problemi s Ciganima!?”, „Kada se više mislite iseliti iz Hrvatske?”.

Tuku je i vrijeđaju jer ima jednu „manu”

Lijepa i pametna Ivona, po riječima majke, ima jednu „manu” zbog koje je u školi odvratno vrijeđaju i tuku.

„Mi smo romska obitelj. No, to je jedino po čemu se razlikujemo od ostalih. Radimo i nastojimo obrazovati djecu poput ostalih, i sve što želimo jest živjeti kao i drugi. No, rasna diskriminacija u našem okruženju je nepodnošljiva jer sve ovo što sad prolazi Ivona, prolazila je i moja starija kćer”, kazala je u dahu Jasna Šajnović koja se žali kako nema reakcije, škole, policije, a niti medija do kojih pokušava doći. Ivona, stoga, jedini spas vidi u majci kojoj se svakodnevno žali porukama.

Ivonu je odvezla hitna pomoć, a onda je došla policija

„Kap koja je prelila čašu je kada nam je nepoznati automobil zagrebačke registracije banuo u dvorište. Iz njega su izašli ogromni, nabildani i razljućeni muškarci te nas počeli redom tući i to dok smo mirno pili kavu. To je moju Ivonu slomilo. Ona u ovakvim situacijama ima napadaje panike i diše na bocu s kisikom. Sve nas je odvezla hitna a onda je došla policija… Dok su Ivonu obrađivali, oni su glasno počeli negodovati riječima „Dokad više problemi s Ciganima!?”, „Kada se više mislite iseliti iz Hrvatske?” i slično. Moja Ivona koja je sjedila na krevetu u ambulanti je počela panično vrištati „Prestanite, prestanite!” jer više nije mogla podnijeti galamu i grube riječi. Tada joj je prišla policajka i opalila joj šamar. Moj muž je to nekako uspio snimiti, iako mu je policajac oduzeo mobitel”, ispričala nam je Ivonina majka.

Dodala je i kako su njezine kćeri pretučene pred crkvom kada su krenule na misu, nazivaju im djeda „Ciganom koji prodaje željezo”, a tvrdi i kako je njezina kći jednom toliko pretučena da je dobila potres mozga. Zbog svega, Ivona redovito ide na psihijatrijsko liječenje u Zagreb, a njezina majka, u međuvremenu, pokušava alarmirati uspavane institucije, piše portal dnevno.hr.

[themepacific_box color=”grey” text_align=”left” width=”100%”]

Romi u Slavonskom Brodu
Najveći broj pripadnika romske nacionalne manjine, kako prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, tako i prema procjenama, živi na području Slavonskog Broda i to njih 1150. Njihovi stambeni objekti smješteni su najviše na području mjesnog odbora „Josip Rimac” u Mrsunjskoj, Orljavskoj i Savskoj ulici te mjesnim odborima „Kolonija”, „Jelas” i „Ante Starčević”. Iako odvojeno od centra Slavonskog Broda, Naselje „Josip Rimac” prirodno se nastavlja na zonu građevinskih objekata periferije Slavonskog Broda i kao takvo predstavlja građevinsku cjelinu koja je sastavni dio grada, prema tome ne radi se o naselju koje je segregirano od većinskog stanovništva.

Međutim, za razliku od ostalih gradskih naselja, nedostaju urbana obilježja kao što su neposredni pristup trgovačkim objektima te prostorima za odmor i igru djece, što je ujedno i karakteristika svih drugih takvih naselja romske nacionalne manjine čak i onda kada su ona integrirana u građevinsku zonu većinskog stanovništva, stoji u Akcijskom planu za uključivanje Roma u Brodsko-posavskoj županiji 2016.-2020. No, Brođanima nisu potrebne procjene, brojke i stručne studije da bi znali kako se prema Romima ponašaju oni koji to nisu.

U službenim su situacijama politički korektni, ali u svakodnevnom životu, poznato je koga oslovljavaju kao „Cigane”. Slučaj djevojčice Ivone samo jedan je u nizu, posebice u gradovima poput Slavonskog Broda gdje škole pohađa veliki broj djece romske nacionalne manjine. Kada će većinsko stanovništvo vlastitu djecu po pitanju Roma podučiti da su to i njihove škole, ulice njihovog rodnog grada te da su i njima zajamčena sva ljudska i građanska prava, ovisi ponajprije o svakom roditelju ponaosob, ali slučajevi poput Ivoninog više se ne bi trebali ponavljati. Niti bi dijete u organiziranom odgojno-obrazovnom procesu, pokraj tolikog nastavnog osoblja, stručnjaka, policije, liječnika, trebalo biti tako nezaštićeno.

Na etiketiranje i stigmatizaciju, pripadnici romske nacionalne manjine već su naviknuli. Odavno je poznato da ih svi prosuđuju prema lošem djelu jedne osobe, češće nego prema dobrim djelima većine. Ako jedan Rom laže, krade, vara, odmah se generalizacija poopćuje i vrijedi za sve Rome. No, kada učini dobro djelo, onda više nije Rom, nego ‘građanin Republike Hrvatske’, što dovoljno govori o podijeljenosti i lošem predznaku koji se obavezno stavlja ispred riječi ‘Rom’. Tijekom poplava, nasip na Jelasu spašavali su, između ostalih, i Romi, no niti jednom mediju ili kameri oni nisu bili zanimljivi, a ljudi čije su kuće neposredno bile ugrožene pa su ih ti Romi branili i sami su ih nazivali ‘Indijancima’. Tako je i u ovom slučaju, bila ta žena Romkinja ili ne, odmah joj je bilo ‘dodano’ sve ono loše što inače ‘ide’ uz pripadnost toj manjini. – za SBplus kazao je prilikom prošlotjednog razgovora Milan Mitrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda. (Ž.G.)[/themepacific_box]

Izvor: sbplus.hr

🔥7