Švedska: Nitko ne vidi kada djeca ubiju jednog Roma

Izborna kampanja je u Švedskoj, ubojstvo dvoje mladih ljudi je zanemareno/Foto: imago

Djeca su na smrt pretukla jednog bolesnog prosjaka, i još se hvale tim činom na internetu. Zajednica ovaj čin prešučuje, jer mnogima prosjaci idu na živce. U samom jeku švedske izborne kampanje ovaj čin postaje stvarnost otkako je policija najavila uhićenje dvojice teenagera. 16-godišnjak i 14-godišnjak se smatraju glavnim osumnjičenicima nakon ubojstva rumunjskog državljanina, Gheorge Hortolomei-Lupu u gradskom parku Huskvarna. Zajedno s dvojicom 14-godišnjaka, izrečeno je kako su mjesecima maltretirali pripadnika iz Romske zajednice, fotografirajući sebe i objavljivali su fotografije na društvenim medijima i svoje žrtve su nazivale “štakorima”.

Čudno je ostalo mirno nakon šokantne poruke iz malog grada podno jezera Vättern. Tjedan dana prije parlamentarnih izbora, predizborna kampanja bijesni sa političkim nastupima na svim tržnicama i medijskim kanalima od jutra do večeri, ali prealo je komentara dano povodom ovog nemilog događaja. Tema su djeca u: Svi šefovi osam stranaka u Reichstagu s krajnje desnice na lijevu stranku nakon upita su jednoglasno izglasali da je Pippi Duga Čarapa najvažniji “kulturni idol” Švedske.

Desničarsko populistički Švedski demokrati

Dvije od tri najveće stranke, kao prva desničarska populistička Švedski demokrati demokrate i njihovi pratioci Konzervativci, zahtijevaju “Nacionalnu Zabranu Prosjačenja”. Prema anketi, oni imaju 60 posto birača iza sebe. To zna i Šef vlade socijaldemokrata Stefan Löfven, koji je bio jedini vodeći kandidat za to stajalište. Ubojstvo je bilo “krajnje depresivno”, rekao je bivši sindikalni vođa.

Ali, najvjerojatnije nije želio uplašiti potencijalne birače: “Mi moramo raspravljati o tome kako zaustaviti prosjačenje, jer to nikome ne pruža svjetlu budućnost.” Moramo moći raspravljati o tome, ali “bez ekstremnih zapleta”. To je to.

Motiv rasizma?

Löfven nije htio reći ni riječi o zločinima iz mržnje u ovom slučaju, iako je desničarsko šikanniranje i rasistički su napadi na Rome i Sinte rauzeli maha u riječima i djelu. Čak ni tužiteljica Linda Schön nije vidjela razloga za komentiranje motiva: Ovo je trenutno nevažno, najvažnije je da brinete o “gdje, kada i kako” u ovom slučaju ubojstva.

Sa drugom žrtvom i prema najmanjim savjetom kao “radikalni islamisti” pretumačiti izjave da bi to nekako drugačije trebalo izgledati. Čak ni mediji nisu zagrizli. “Kako možemo razgovarati o drugom osim ubojstva u Huskvarni?” Napisao je zapanjeni komentator u “Expressen”, jer je pronašla ovu priču “vrlo daleko ispod u sekcije Vijesti” pronašao.

Obučeni radnik u tiskari Hortolomei-Lupu, nazvan Gica u trenutku smrti bio je star 48. godina, a prije 4 godine je sletio Švedsku. Završio je kao prosjak u Huskvarni i uvijek je spavao sam u gradskom parku. “Posljednjih mjeseci Gica je bio mršav, umoran i bijedan. Jedva je mogao hodati “, rekla je Irene Lindahl iz Vojske spasa, koja je organizirala pogreb za ubijenog muškarca s 50 sudionika. Bez političara i novinara.

Izvor: fr.de
Preveo: Čedo Todorović

🔥3