U Srbiji nema rasizma (zato jer u Srbiji Romi i nisu ljudska bića)

Foto Igor Pavicevic
Autor: Predrag Ilić

Rasizam je izraz koji podrazumijeva da je pripadnost rasi temelj ljudskog društva, tj. odnosno da pripadnost pojedinca određenoj rasi mora biti osnova za njegov društveni položaj.

Ako se držimo ove definicije, onda u Srbiji zaista nema rasizma. Afrikanaca je premalo, tek po koji student ili potomak nekog nesvrstanog brata koji je ovdje studirao. Kinezi? Ni oni nsu target, u redu, ne vole ih ljudi, ali nemaju ni problem sa njima, a  i zgodno je što od njih možeš kupiti plastičnu budilicu za 120 dinara ili da naručiš kinesku brzu hranu (high level). Ni  sirijske izbjeglice ne mogu biti na udaru. A i svima nam je laknulo na početku izbjegličke krize, kada smo saznali da Sirijcima ciljna država nije Srbija. Malo nas je, doduše, presjeklo preko srca i stomaka kad su po obodima Shengena nikle bodljikave žice. Uplašili smo se da će sada Sirijci ostati u Srbiji i da će uzeti naša radna mesta. Od 2 miliona nezaposlenih Srba.

No, i to se stišalo. Sad kada tako postavimo stvari, Srbi i da hoće, ne mogu biti rasisti, jer, –  nemaju prema kome da ispoljavaju rasizam. Čekajte, sad sam se sjetio! Romi! Cigani! Ne, ne, ne može. Jer, rasizam se ispoljava prema drugoj rasi ljudi. A Romi u Srbiji nisu ljudi. Barem ih Srbi ne doživljavaju kao ljudska bića.

Kako, molim???? Tako lijepo. I pritom ne mislim samo na par desetina ili stotinak idiota obrijane šuplje glave i sa istetoviramom svastikom blago zarotiranom na lijevo na ramenu. Mislim na sve ostale Srbe i građane Srbije.

Naravno, u pravu ste, pričam gluposti, nije to točno, sram me bilo… Neka bude tako. Sad ostajete sami, ja se povlačim. Ostavljam vas sa nekoliko pitanja, na koja ćete odgovoriti iskreno sa da ili ne, i samo sebi. Nema svjedoka.

– Da li su vas u djetinjstvu majka/baka/neko od rodbine plašili ovim riječima : “Ako ne budeš dobar, odvesti će te Cigani” ?

– Da li ste u osnovnoj školi sjedeli u klupi pored Roma? DOBROVOLJNO, ne po kazni učiteljice?

– Da li ste ikada poljubili u javnosti sa Romom/Romkinjom? Filmski?

– Da li ste ikada pozvali romsku porodicu na večeru u svoj dom, ili oni vas?

– Da li vam Romi dolaze na slavu?

– Da li (bi)ste ikada doveli Roma/Romkinju kod vas da prespava, a ujutru zamolili mamu i tatu da postave doručak za vašeg dečka/djevojku romske nacionalnosti?

– Da li biste se vjenčali sa Romom/Romkinjom i dozvolili da njegovi/njeni roditelji organiziraju svadbu prema svojim običajima?

– Da li biste pravi dijete sa Romkinjom/Romom?

– Da li biste se sada vratili na sam početak teksta, ponovo pročitali definiciju rasizma, onda ponovili svoju tvrdnju da autor istog lupeta gluposti, te da u Srbiji nema rasizma? Onog tihog, podmuklog, nevidljivog rasizma.A na kraju, da li biste se sada pogledali u ogledalo?

Dragi građani, da, broj idiota koji u Srbiji obrijaju šuplju glavu i na ramenu istetoviraju svastiku blago zarotiranu u lijevo je zaista mizeran broj. To su otvoreni rasisti. Idioti, pre svega.

A vi kako ste?

Ključ za rješavanje testa:

Prebrojte koliko ste imali odgovora DA:

0 – 1 –  vi ste na dobrom putu da obrijete šuplju glavu i da na ramenu istetovirate svastiku blago zarotiranu u lijevo

2 – 5 – vi ste neiskreni i prema samom sebi

6 – 9 –  vi ste Rom

Izvor: nedeljnik.rs

0