Slovačka: Mlada Romkinja je pobijedila na utrci od 750 m

Predsjednik Kiska susreo se sa mladom Romkinjom Annamária Horváthová koja je pobijedil na utrci (Izvor: SITA)

Annamária Horváthová, pobjednica utrke na 750 metara u natjecanju Run for Health (Trči za zdravlje ), u dobi od 13 godina, postala je poznata zahvaljujući viralnoj fotografiji na Facebooku koja pokazuje da je pobijedila u balerinkama, pobjeđujući druge djevojke u posebnoj opremi u pola kruga. Ona je postala uzor među talentima iz siromašnijih obitelji – ona živi sa svojom majkom i šest braće i sestara – koji trebaju više pažnje i pomoći, piše dnevnik Sme, a prenosi portal The Slovak Spectator.

Njena slika ima 170.000 klikova na Facebook i izazvala je raspravu o podršci socijalno ugroženoj talentiranoj djeci.

Djevojka se sastala sa predsjednikom Andrejom Kiska koji je 3 rujna posjetio Moldava nad Bodvou (Regija Košice). Posjetioje Društveni dom u romskom naselju Budulovská i bio je dočekan sa velikim pljeskom od gotovo 200 stanovnika.

Romsko iznenađenje

Slijedom njezine pobjede u utrci, voditelj centra za slobodno vrijeme za djecu i mladež, koja je su-organizirala utrku, obećala je Horvathovoj trenera za njezine sljedeće treninge, dok njezin sin ju je sponzorirao sa prvim tenisicama za djevojku.

Štoviše, djevojka će dobiti transparentan račun na kojemu će se moći prikupiti novac za njezinu podršku: pomoći mladom studentu iz Moldava nad Bodvou da se razvije njezin talent.

Poboljšanje života Roma

S obzirom na probleme s kojima se Romi suočavaju, Kiska je rekla medijima da se rješenje treba tražiti na razini potpredsjednika vlade, a ne samo na razini upravitelja vlasti za romske zajednice, budući da je problem u nadležnosti nekoliko ministarstava.

“U Slovačkoj, romska manjina čini gotovo 10 posto ukupnog stanovništva, ali kao da neki političari odbijaju priznati da ne rješavaju temeljne probleme koji ugrožavaju ovu zajednicu”, istaknuo je predsjednik, kako navodi TASR newswire , “Ovdje, u Moldavi, moram reći da brutalna sila nikada neće riješiti osnovna pitanja koja su temeljni uzroci najozbiljnijih problema: nisko obrazovanje, neadekvatna higijena u romskim naseljima i nevoljkost mnogih poslodavaca da zaposle Rome”.

Šef države smatra da su rješenja za te probleme očigledni, ali se moraju provoditi u praksi. Najvažnije je obrazovanje Roma i predškolska priprema romske djece, ukazujući na nedosežne uvjete u kojima djeca odrastaju u romskim naseljima.

0