BIH: U Sarajevu počinje četvrti Festival ulične umjetnosti

Foto: Udar

Na platou ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, 7. rujna u 19 sati biti će otvoren četvrti po redu Festival ulične umjetnosti (FUU Sarajevo). Ovogodišnji Festival ulične umjetnosti će započeti koncertom violiniste Irhada Baručije.

Bogati program Festivala nastavlja se uz rap sastav STOPOSTO, a u 21 sat nastupa cirkuski duo Master’n’Margarita – „Cabaret for dummies“ sa vatrenom magijom.  Tokom tri dana koliko traje festival izvoditi će se filmske projekcije, biti će upriličeni glazbenii nastupi, izrada murala, organizovati će se izložbe i brojni drugi zanimljivi sadržaji.

Festival ulične umjetnosti Sarajevo je nastao entuzijastičnim djelovanjem zaljubljenika u kulturu i umjetnost, koji su željeli izmijeniti sliku koja je o uličnoj umjetnosti kreirana u javnosti. Na današnjoj press konferenciji ukratko je predstavljen program i iznesena su očekivanja organizatora i mladih umjetnika koji su svoje učešće potvrdili na festivalu.

“Četvrto izdanje Festivala ulične umjetnosti će biti jače i iskusnije kao nikad ranije. Tokom trajanja festivala, u kompleksu zgrada “Papagajka” raditi će se niz murala i likovnih intervencija. Ideja redizajniranja “Papagajke” je počela prošle godine i rezultate možete vidjeti na zidovima. Ove godine taj proces ulazi u neku drugu fazu gdje nam je cilj da napravimo jednu underground galeriju suvremene umjetnosti u kompleksu ove zgrade”, istaknuo je Aleš Kurt, direktor Festivala ulične umjetnosti Sarajevo.

Ispred Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, obratio se predsjednik Armin Omerović koji je poručio da će ova Fondacija i dalje nastaviti da podržava rad Festivala ulične umjetnosti i na taj način ohrabrivati umjetnike i njihove kvalitetne projekte, te tako turistima ponuditi zanimljiv i kreativan repertoar.

Udruženje “Obojena klapa” i FUU Sarajevo su od ove godine formalno uspostavili suradnju što za nas predstavlja izuzetnu čast, jer imamo istu misiju i viziju, poručio je predsjednik “Obojene klape”, Benjamin Čengić, te najavio da će ovo udruženje 8. rujna ispred Gradske tržnice izvesti svoj performans koji prikazuje način na koji se crtaju grafiti, a koji prati slogan ovogodišnjeg FUU-a “I love my life”.

Izvor: portal-udar.net

🔥0