BIH: Romi u Mostarskom naselju Opine nisu dobro došli

Foto: Bljesak.info, UG Opine na sastanku sa predstavnicima institucija

Na zahtjev Udruženja građana “Opine”, u Mostaru je danas organiziran sastanak Gradonačelnika Ljube Bešlića sa predstavnicima ovog udruženje, relevantnim sigurnosnim akterima sa lokalnog i državnog nivoa i drugim javnim ustanovama. Iako smo saznali da se povod zakazivanja sastanka dovodi u vezu sa Romima, predstavnci romskih udruženja iz Mostara i BiH nisu bili pozvani da prisustvuju ovom sastanku.

Na današnji sastanak u Gradskoj vijećnici bili su pozvani predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno sigurnosna agencija (OSA), Služba za poslove sa strancima BiH, Skupština HNK, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK i predstavnici Centra za socijalni rad Grada Mostara.

Ishodi dosadašnjih sastanaka mještana i predstavnika vlasti pokazuju da aktuelni problemi u mostarskom naselju Opine u narednom razdoblju neće biti riješeni. Slučaj “Opine” je pokazao da se ovom problemu pristupa sa velikom dozom stereotipa i netrepeljivosti prema Romima.

Sastanak koji je održan danas u Gradskoj vijećnici, inicirali su predstavnici Udruženja građana “Opine” zbog određenih incidenata koji su se dešavali u tom mostarskom naselju. Podsjećanja radi, u Opinama kod Mostara je 7. kolovoza brutalno pretučen mještanin Meho Voloder. Nakon toga je uslijedio medijski linč nad Romima u Mostaru, ali i čitavoj BiH. Mediji su napadača na Volodera predstavili inicijalima, ali su mu zakačili i etničku etiketu-romsku.

Iako se u ostalim incidentima koji se svakodnevno dešavaju u našoj zemlji skoro nikad ne navodi nacionalnost napadača, što zapravo i jeste objektivan način informiranja javnosti. Fizički napad je samo jedan od incidenata koji se skoro desio u Opinama, a niz manjih se dešava svakodnevno, uslijed boravka velikog broja ljudi u ovom naselju, koji tu nemaju prijavljeno prebivalište, jer ne dolaze iz Mostara, već iz drugih dijelova BiH.

Napadi, džeparenje, prosjačenje, krađe i druge protuzakonite radnje, okarakterizirane su kao sve češća pojava u Mostaru, a građani zahtijevaju hitno djelovanje. Predsjednik UG “Opine” za naš portal je rekao da su problemi sa kojima se suočavaju mještani Opina prisutni u cijelom Mostaru i da je napad na Volodera “kap koja je prelila čašu”.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0