Srbija: U Bujanovcu peticija da se srpska djeca razdvoje od romske djece

Foto: Ilustracija (FreeImages / Blake Campbell)

Oko trećine romske djece i trećina srpske djece upisano je u prvi razred. Roditelji koji su danas izveli svoju djecu iz škole su rekli FoNetu da su upravi škole ranije uputili peticiju da srpska djeca budu rasporedjena u dva odjela.

Roditelji kažu da oni nemaju ništa protiv nikoga, da njihov zahtjev nije upućen protiv romskih učenika već smatraju da bi bilo dobro za njihovu djecu, i njihovo bolje stjecanje znanja, da budu i u prvom razredu u skupinama u kojma su bili u predškolskoj nastavi. Kažu da imaju strah da će njihova djeca biti uskraćena za adekvatnu dinamiku obrazovanja zato što većina romske djece nije pohađala predškolsku nastavu i učitelji će morati da im se više posvete da bi nadoknadili propušteno.

Načelnik Školske uprave za Jablanički i Pčinjski okrug Dragan Mitrović rekao je za FoNet da “djeca moraju ići u školu i to kaže zakon”. Na pitanje u čemu je problem s Osnovnom školom “Branko Radičević” u Bujanovcu Mitrović je rekao da se “zbog segregacije romske djece” inzistira da srpska djeca budu rasporedjena u svih pet odjela i da je to regulirano zakonom.

Izvor: danas.rs

🔥0