Ustanite, ljudi!

Foto: screenshot/youtube.com
Autor: Ivana Perić

Stand Up, People, Gypsy Pop Songs from Tito′s Yugoslavia, 1964-1980 mala je, ali iznimna kolekcija romske glazbe s područja bivše Jugoslavije, album koji je nakon više godina istraživanja i prikupljanja raritetnih originala diljem Balkana rezultirao objavom 2013. godine.

Stand Up, People se oslanja na uspjeh serijala Asphalt Tango Recordsa Zvuci iz prošlog doba koji je prethodnio objavio izgubljene dragulje rumunjske glazbe. ALbum donosi raznolike i gotovo zaboravljene zvukove 60-ih i 70-ih godina Srbije, Makedonije i Kosova, s devetnaest pjesama koje slave cvjetanje romske kulture. Pjesme je prikupio londonski duo Vlax Records (Philip Knox i Nathaniel Morris), a izvornike su pronalazili na raznim mjestima, od seoskih sajmišta do  Nacionalne knjižnice u Beogradu.

Kombinirajući specifične romske ritmove s novim utjecajima bollywoodske filmske glazbe, turske psihodelije i britanskog i američkog pop-rocka, konačni rezultat je glazba sofisticiranih umjetnika koji su rado eksperimentirali s modernim, ali nisu izgubili iz vida stare (zapravo vječne) teme – ljubav, osamljenost, čežnju za domom, život na cesti. Sirovo je, prekrasno i iznenađujuće. Na ovom albumu imamo priliku čuti nevjerojatno rijetke rane snimke kralja i kraljice romske glazbe ovih prostora, Šabana Bajramovića i Esme Redžepove, a već se u njima jasno osjeti emocija i kaizma koja je kasnije nosila njihove karijere. Otprilike u doba kad su u nastanku bile Bajramovićeve pjesme na ovom albumu (Kad zvona zvone i Džemile), njegova interpretacija Đelem, đelem je 1964. godine prihvaćena kao himna roma na Svjetskom kongresu Roma, a pjesmu je komponirao sam, na osnovu teksta kojeg je napisao Žarko Jovanović tijekom Drugog svjetskog rata.

Nekih osam godina ranije, 1956. godine, na prijedlog direktora škole, Esma Redžepova je pjevala na natjecanju školskih talenata za Radio Skoplje. Otišla je tamo bez znanja roditelja, koji nisu željeli da slijedi stariju sestru, koja je počela pjevati u kafanama od sedamnaeste godine života (muzička se karijera smatrala sramotom za neudanu djevojku). Vrlo brzo nakon toga krenuo je njen uspon i veliki hitovi – na ovom albumu čut ćete legendarni Esmin Đurđevdan, ali i nekima manje poznate Pesmu Šeher Sarajevu i Abre Babi Sokerdžan.

Stand up, People donosi pjesmu Selime Ternie još jedne legendarne Redžepove, Usnije. Usnija je, između ostalog, 25 godina glumila Koštanu,  lik iz romana Bore Stankovića, u Narodnom pozorištu u Beogradu, u režiji Raše Plaovića, a brojni su upamtili i njeno pojavljivanje u filmu Derviš i smrt. Usnija i Esma, iako nose isto prezime, nisu bile rođakinje, ali su bile kao sestre i u kontaktu – kako je Esma rekla na Usnijinom pogrebu – do posljednjeg dana.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: phralipen.hr

🔥3